Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE POMOĆ GRAĐANA

Policija u splitskoj bolnici čuva usred dana upucanog Josipa Čubelića i lovi napadače

Split: U pucnjavi na Skalicama ranjena jedna osoba
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/5
12.04.2023.
u 15:47

Policija je objavila fotografije četvorice muškaraca koje dovodi u vezu s pucnjavom. Potraga za njima trajala je cijelu noć na širem splitskom području, a nastavljena je i danas

Policija i dalje traga za četvoricom muškaraca koje povezuje s ranjavanjem Josipa Čubelića, policiji poznatog pripadnika kriminalističkog miljea, svojedobno osuđenog za pokušaj ubojstva i za ilegalno posjedovanje oružja. Ranjen je hicem iz vatrenog oružja u utorak, usred bijela dana, u 15.50 sati, na splitskim Skalicama, pred brojnim svjedocima, u blizini dječjeg vrtića i u vrijeme kada su djeca odlazila kući.

Nakon ranjavanja previjao se na tlu, očevici kažu da je krvi bilo posvuda, a okružili su ga prolaznici koji su pozvali hitnu pomoć, koja je nedugo poslije došla i odvezla ga u splitski KBC. Ranjen je u potkoljenicu, nema ozljede vitalnih organa i život mu nije ugrožen. U splitskoj bolnici čuva ga policija.

Traže pomoć građana

Nakon pucnjave policija je blokirala grad, a Policijska uprava splitsko-dalmatinska objavila je fotografije četvorice muškaraca koje dovodi u vezu s pucnjavom. Potraga za njima trajala je cijele noći na širem splitskom području, a nastavljena je i u srijedu. Svi izlazi iz Splita prema Zagori i autocesti bili su blokirani i sva vozila kontrolirana pa su u utorak uvečer, sve do poslije 22 sata, ceste na izlazu iz Splita bile zakrčene. Iako je očevid završen, potraga još traje, kao i kriminalističko istraživanje, pa Jerko Kurevija, glasnogovornik PU splitsko-dalmatinske, nije mogao otkriti nikakve detalje.

– U ovom trenutku tragamo za četvoricom muškaraca koje dovodimo u vezu s ovim događajem. Fotografije su javno objavljene, pozivamo građane da dostave informacije u najbližu policijsku postaju. Poduzimamo sve zakonske ovlasti policije kako bismo pronašli osobe koje se dovode u vezu s ovim događajem – rekao je Kurevija i naglasio da sigurnost u Splitu nije ugrožena, iako je dan prije u istom kvartu drugi put zapaljen isti automobil. Nije htio reći dovode li u vezu ta dva događaja.

– Ovakav događaj, vrijeme i mjesto počinjenja upućuju na to da je sigurnost ugrožena, ali možemo reći kako je u ovoj godini na području Grada Splita ovo prvi pokušaj ubojstva, a lani smo imali jedno ubojstvo i sedam pokušaja, od kojih nijedan nije iz vatrenog oružja. Split je siguran grad! – izjavio je Kurevija, koji nije htio otkriti jesu li policiji otprije poznate osobe koje traže, iako su, zahvaljujući objavljenim fotografijama, njihova imena u medijima već objavljena. Radi se o Jerku Radiću, dobrom znancu policije i sudstva, njegovu nećaku Alenu Radiću, Anti Varnici i Nenadu Petraku. Jerko Radić danas je sportski direktor nogometnog kluba Uskok iz Klisa i sportski menadžer. Svojedobno je osuđen na devet godina zatvora jer je kao 19-godišnjak zajedno s Robertom Vlaićem 1999. godine ispred diskoteke "Shakespeare" u Splitu bejzbol-palicom nasmrt zatukao 20-godišnjeg Ivana Perkovića, koji je te večeri slavio rođendan.

Split: U pucnjavi na Skalicama ranjena jedna osoba
1/11

Jerko Radić uhićen je i 2010. godine kao pripadnik organizirane narkoskupine iz Rijeke, kada je zaplijenjeno više od pet kilograma kokaina, marihuane te oružje i eksploziv. Njegov nećak Alen, sin pokojnoga brata koji je poginuo u prometnoj nesreći, u svom dosjeu ima samo prijavu zbog zloporabe opojnih droga. Navodno je Jerko s njim iznimno blizak. Ime je dobio po drugom stricu Alenu Rodiću, zvanom Major, ubijen je s više metaka iz pištolja u splitskoj diskoteci "Metropolis" 1998. godine. Osim strica i nećaka Radić, policija traži i bivšeg kikboksača Antu Varnicu, koji je s obitelji Radić vezan kumstvom. O njemu se pisalo kada ga se povezivalo s ranjavanjem redara ispred hotela Lav, ali nije prijavljen. Četvrti muškarac za kojim se traga je Nenad Petrak. Njega kao aktera nema na stranicama crne kronike. Kakve su njihove veze s Čubelićem, policija u interesu istrage još ne otkriva.

Osuđen za pokušaj ubojstva

Josip Čubelić zvani Čuba (36) osuđen je za pokušaj ubojstva Aleksandra Dimitrova zvanog Aco Rus prije deset godina. Dobio je pet godina i dva mjeseca zatvora. Prije godinu dana oko 1 sat ispred kafića u Lovreću mahao je pištoljem marke Mauser. Policija ga je uhitila i prijavljen je prekršajnom sudu zbog ilegalnog posjedovanja oružja i remećenja javnog reda i mira. Mjesec dana prije toga također je prijavljen Prekršajnom sudu u Splitu, nakon tučnjave pred jednim poznatim splitskim klubom na Gripama. Prema policijskom izvješću, u tučnjavi su sudjelovale dvije ekipe predvođene Josipom Čubelićem s jedne i Kristijanom Stojanovićem s druge strane.

Stojanović je proglašen krivim i osuđen, a Čubelić je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Bio je osumnjičen krajem 2017. godine kada je vatrenim oružjem u Srinjinama po nogama izrešetan Marijo Bečić, bivši Mister turizma. Nakon sedam mjeseci istrage Županijsko državno odvjetništvo u Splitu obustavilo je postupak protiv Čubelića zbog nedostatka dokaza i pustilo ga iz istražnog zatvora.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
18:47 12.04.2023.

Hrvatska sve više liči na latinoameričke države bezakonja, gdje policija niti može niti smija išta a kriminalci vladaju. Sve to kreće od mentaliteta i 'kućnih vrijednosti'

KU
Kujttim
15:58 12.04.2023.

Policiji ne treba pomoć građana. Sve se jako dobro zna i ima elemenata za sudsku osudu. Split je siguran grad, ali Solin i Stobreč remete statistiku.

DU
Deleted user
19:18 12.04.2023.

Znači umjesto da je krimos u zatvoru ( ali da sam si plaća trošak smještaja...), za njega se dodatno plaća da ga osiguravaju,onda bolje nek ga neko ubije, neće faliti Solinu, Kaštelima, još manje Splitu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije