Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA IH PRIJAVILA

Šefovi dogovarali cijene razminiranja?

jakopec i mine
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/3
08.06.2016.
u 20:35

Nisam sudjelovao u dogovaranjima, to mogu i dokazati, tvrdi ravnatelj HCR-a Jakopec

Zbog namještanja natječaja za poslove razminiranja sisačka je policija kazneno prijavila jedanaest osoba. Desetero njih su poslodavci – vlasnici i suvlasnici tvrtki za razminiranje te direktori, a jedanaesti je, navodno, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Eliminirali konkurenciju

Policija ih sumnjiči da su se tijekom 2013. godine, nakon otvaranja postupak javne nabave, dogovarali o cijenama i podizvođačima te su se zatim javljali na natječaje, sigurni da će dobiti posao jer su najpovoljniji ponuđači. Tako su eliminirali konkurenciju.

– Ne znam ništa o prijavi, nitko me nije obavijestio niti sam sudjelovao u bilo kakvim dogovaranjima s poslodavcima o cijenama. Sve se to lako može i dokazati – rekao je Jakopec.

Među prijavljenima je i Zdenko Sokač, vlasnik dviju tvrtku za razminiranje:

– Ništa tu nije sporno. Naravno da smo se dogovarali da zajedno odradimo pojedini posao jer kod dobivanja projekta gleda se i koliko imaš pirotehničara. Kad se tražilo da ih imaš 160, mi smo se morali udružiti jer ih nitko toliko nema. A kad se dogovaraš o poslu, logično je da se dogovaraš i o cijeni. Pa i Dijana Pleština nas je na sastanku u Vladi sve molila da se ne ide u posao razminiranja po cijeni od tri kune po “kvadratu”, već da sjednemo i dogovorimo se i nađemo riješenje. Ako sam kriv, neka me strpaju u zatvor – kaže Sokač.

Neslužbeno se spominje da su navodno prijavljeni i general Zvonko Peternel iz tvrtke Rumital generala Miljenka Crnjca, zatim osnivač tvrtke Piper Željko Romić, vlasnik tvrtke Diz-eko Andrija Fiamengo, Dražen Novak, vlasnik Tornada...

Marija Lukić, koja je imala tvrtku za razminiranje Jantar, pretpostavlja da je policijska prijava rezultat one koje ju u rujnu 2013. podnijela protiv Dražena Jakopeca i Dražena Novaka.

– Istina je da smo se mi poslodavci dogovarali i nalazili na neobičnim mjestima, pa i na groblju. Jakopec je tražio da, kako nitko ne bi izigrao taj dogovor, potpišemo bjanko izjave. One su služile su kao “osigurač” ukoliko se ne bi pridrzavali dogovora za predmete javne nabave.
Potpisane bi stajale u ladici sluzbenika HCRa i ukoliko bi netko od nad prekrsio dogovor, bile bi izvađene iz ladice i smatralo bi se da smo odustali od dobivenog posla – tvrdi Marija Lukić.

Tajno praćenje

Nakon prijave osobe koje je prozvala, kaže, tajno su praćene i fotografirane pa se u spisu nalaze transkripti i fotografije. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku odlučit će hoće li prihvatiti ili odbaciti jučerašnju prijavu policije protiv 11 osumnjičenih.

Komentara 1

JU
juraInfidel
22:11 08.06.2016.

poslao bih ja poslodavce da ide u minska polja brati jagode!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije