Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEODRŽIVO STANJE

300 pirotehničara prosvjedovalo na Markovom trgu, Orešković ih nije primio

pirotehničari
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/23
11.05.2016.
u 12:56

Nakon prosvjeda primio ih je Klub zastupnika Mosta, a potporu su im došli dati i neki zastupnici iz redova Domoljubne koalicije

Više od 300 pirotehničara danas je prosvjedovalo na Markovom trgu, a njihov pokušaj da ih primi premijer Tihomir Orešković nije uspio. Nakon prosvjeda primio ih je Klub zastupnika Mosta, a potporu su im došli dati i neki zastupnici iz redova Domoljubne koalicije. Prosvjednici su željeli upozoriti na neodrživo stanje u sustavu razminiranja, budući da su brojni pirotehničari ostali bez posla, dok oni koji i dalje imaju sreću da rade, taj opasni posao obavljaju po nerealno niskim cijenama. Tako je primjerice posebno upadao u oči transparent prema kojemu se košenje trave po metru kvadratnom plaća 10 kuna, a razminiranje po metru kvadratnom svega 2,68 kuna.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš rekao je da prosvjedom žele poslati nekoliko poruka.

– Želimo da Vlada u Hrvatskoj vlada, a da Sabor donosi zakone, a želimo da se ova djelatnost zakonodavno regulira kako bi se maknula s tržišta. Svi naši problemi, nesigurnost radnog mjesta i cijena po kvadratu razminiranja, u principu su rezultat tržišnih utakmica koje dovode do dumpinga cijena jer to je ona situacija kada je kapital uvijek prije radnika – kazao je Kiš te dodao kako je prosvjed podržao i HUP koji se slaže s njihovom procjenom da sustav sada ne funkcionira. Svako daljnje odgađanje problema dovelo bi do toga da za mjesec, dva ili najviše tri poslova više uopće ne bi bilo, naglasio je Kiš.

Mario Iveković, predstavnik Novog sindikata sretan je da nakon dugo vremena vidi toliko pirotehničara na jednom mjestu, a da to nije sprovod.

- Zadnjih smo ih godina nažalost imali nekoliko. Nadam se da će ovo doprinijeti tome da tih sprovoda bude što manje. Treba se dogoditi to da probleme pirotehničara razumije i predsjednik Vlade, pa se nadamo da će naći vremena za nas, za ove ljude i 500 milijuna kuna koji se godišnje troše u razminiranju. Možda mu taj iznos bude dovoljan motiv – kazao je Iveković. Pirotehničarima, naglašava, treba brzo rješenje njihovih problema jer im prijeti trajni gubitak radnih mjesta, ako ih već dosad nisu i izgubili.

- Dugoročno, nadam se da ćemo riješiti i probleme sigurnosti, stabilnosti sustava, ali i početi ozbiljne razgovore o tome što će biti s onim pirotehničarima koji neće steći uvjete za mirovinu za nekoliko godina kada više neće biti potrebe za razminiranjem. To je problem o kojem moramo već početi razgovarati. Ovaj prosvjed nije protiv nikoga, želimo potaknuti one koji primaju plaću za rješavanje problema da to i počnu raditi. Molimo, ako treba kleknut ćemo, radi se o ljudskim životima – zaključio je Iveković.  

>> 'Ako se očiste mine, dobro, ako netko ne daj Bože pogine, dobro, ali bitno je da se zaradi'

>> Pirotehničar, otac dvoje male djece, stradao na terenu u Lici

Komentara 9

DU
Deleted user
11:18 11.05.2016.

Puna potpora pirotehničarima, mirnodopskim herojima i želje za svako dobro u životu! Onima protiv kojih prosvjeduju - sve suprotno!

DU
Deleted user
11:34 11.05.2016.

Čudi me da nisu prije; ti su ljudi potplaćeni, nemaju ni dobru opremu, nezaštićeni, svakodnevno riskiraju živote za jadnu plaću za razliku od onih koji spavaju ili mobiteliraju u klupama za 14 tisuća kuna plus ostalo

Avatar Cinco
Cinco
12:24 11.05.2016.

Podrška. Sabor žurno mora promijeniti sramotni zakon kojeg je donijela Milanovićeva bratija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije