Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZELAND

Policija: Identificirano svih 50 žrtava pucnjave u Christchurchu

Novi Zeland
Foto: REUTERS
1/6
21.03.2019.
u 08:36

Zapovjednik policije Mike Bush rekao je medijima kako sada sve obitelji mogu preuzeti svoje najmilije. Više od 120 ljudi, uključujući policiju, vojne patologe i zubare forenzičare bilo je uključeno u proces identifikacije

Svih 50 žrtava terorističkog napada na dvije džamije u novozelandskom gradu Chirstchurchu su identificirane, objavila je policija. Zapovjednik policije Mike Bush rekao je medijima kako sada sve obitelji mogu preuzeti svoje najmilije. Više od 120 ljudi, uključujući policiju, vojne patologe i zubare forenzičare bilo je uključeno u proces identifikacije.

Tijela prvih žrtava predana su biteljima u utorak a prvi je sprovod održan u srijedu. Od tada, žrtve se svakodnevno pokapaju u Christchurchu. Obitelji žrtava izrazile su nezadovoljstvo zbog dugog čekanja na tijela svojih najmilijih jer islam nalaže pokop unutar 24 sata od smrti.

Džamija Al Noor u Christchurchu oštećena mecima se obnavlja, boji i čisti ususret molitvi u petak. Premijerka Jacinda Ardern najavila je u petak da će molitva za muslimane u petak biti uživo prenošena diljem zemlje te će se održati dvominutna šutnja.

Naoružani policajci čuvaju džamije diljem Novog Zelanda. "Naša prisutnost u petak biti će ojačana kako bi se svi osjećali sigurno tijekom molitve", objavila je policija u četvrtak. Obje džamije, Al Noor i Linwood, biti će otvorene u petak. Najviše  vjernika očekuje se u džamiji Al Noor gdje je bilo i najviše žrtava.

Većina žrtava bili su migranti iz zemalja poput Pakistana, Indije, Malezije, Indonezije, Turske, Somalije, Afganistana i Bangladeša. Australac, Brenton Tarrant (28) osumnjičen za ubojstva, zagovornik je bjelačke nadmoći koji je živio u Dunedinu, na Južnom otoku Novoga Zelanda. Od ozlijeđenih, 29-ero ih je još u bolnici, od kojih je osam u intenzivnoj skrbi. Mnogi su morali biti podvrgnuti većem broju operacija zbog komplikacija oko prostrijelnih rana.

>>Detalji terorističkog napada u džamijama

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Pavel ic
Pavel ic
08:58 21.03.2019.

ha ha .nitko ne spominje kršćane koji su žrtve progona i nasilja .tamo se ugase sela i gradovi kršćana. nemojte me krivo shvatiti ali postajemo građani drugog reda i to kod kuće u srcu europe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije