Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najsmrtonosnija akcija dosad

Policajci upali u favelu i smaknuli 25 dilera droge

Ilustracija
FABIO TEIXEIRA/DPA/PIXSELL
07.05.2021.
u 18:06

Ovo je najsmrtonosnija akcija u dugogodišnjoj povijesti nerazmjerne upotrebe policijske sile u Brazilu, kaže UN

Najmanje 25 ljudi ubijeno je u Brazilu tijekom policijske racije koja se dogodila u faveli na području Jacarezinha u Rio de Janeiru. Više je ranjenih, a među ubijenima je i policijski inspektor Andre Leonardo de Mello Frias koji je pogođen u glavu. Oko 200 policajaca u civilu krenulo je s racijom nakon što su zaprimili dojavu o tome da trgovci drogom vrbuju djecu za svoje bande, koje sudjeluju u trgovini drogom, pljačkama, ubojstvima i otmicama.

S ulaskom policije neki od članova bandi koje djeluju u favelama pokušali su pobjeći preko krovova te je tako započela potjera. Iznad naselja sve vrijeme kružio je i policijski helikopter sa snajperima. Još nije poznato kako je i tko je započeo pucnjavu, ali stanovnici kažu da su tijekom potjere samo pokušavali spasiti živu glavu. I dok neki slave ovu akciju - voditelj emisije o kriminalu Balanço Geral poručuje da bi bilo sjajno, kada bi policija mogla pokretati "dvije ovakve akcije dnevno kako bi oslobodila Rio od krijumčara ili barem oslabila njihovu moć", aktivisti za ljudska prava ogorčeni su načinom akcije.

- Ovo je istrebljenje. Nema drugog načina da se to opiše. To je bio masakr - rekao je Pedro Paulo Santos Silva iz Centra za studije o javnoj sigurnosti.

Favele su siromašni dijelovi višemilijunskog Rija gdje je izuzetno raširen kriminal i gdje desetljećima unazad djeluju narkobande. U favelama se događaju i brojni zločini, a i policija nerado zalazi u njih. Brazilski mediji podsjećaju kako je ovo najsmrtonosnija policijska akcija u favelama do sada. Najkrvavija je bila ona iz 2007. godine kada je ubijeno 19 ljudi.

- Čini se da je operacija s helikopterima najsmrtonosnija u dugogodišnjoj povijesti nesrazmjerne i nepotrebne upotrebe policijske sile - rekao je Rupert Colvill iz Ureda UN-a za ljudska prava i pozvao na neovisnu istragu ove akcije policije.

Komentara 4

BF
bf23
21:26 07.05.2021.

Aktivisti za ljudska prava su ogorčeni...očito isti uživaju u kaosu i procvatu kriminala,valjda to smatraju idealnim društvenim stanjem....svaka čast policiji na čišćenju krimosa

JO
jorgen
18:31 07.05.2021.

Ruperta Colvilla iz Ureda UN-a za ljudska prava treba na godinu dana preseliti u favele kontaminirane kriminalom. Sigurno bi promijenio mišljenje.

Avatar Viktor999
Viktor999
19:36 07.05.2021.

Bravo za policiju u Brazilu, imali bi i u RH pune ruke posla ali kod nas kao i u cijeloj EU ne postoji politička volja da se dilerskoj gamadi zgazi glava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije