Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Borovo

Polančecov sudionik naplaćuje dugove radnika

\'09.07.2010., Vukovar - Odvjetnik Petar Miletic je uhicen sto nije nikoga iznenadilo. Radnici koji su htjeli podnijeti tuzbu protiv Borova kako bi ostvarili svoja prava, morali su uplatiti po 400 kun
Branimir Bradarić/VLM/PIXSELL
29.12.2010.
u 10:00

Radnici kažu da ih tajnica poziva u Miletićev ured da potpišu izjavu kojom se priznavanjem staža odriču otpremnine. Oglase daje i na radiju.

Njih su dvije sestre, po majci Hrvatice, po ocu Mađarice, rođene su u Vukovaru, gradu u kojem su provele mladost, zaljubile se... Jedna se udala za Hrvata, druga za Srbina. Posao su obje našle u Borovu. Kad je počeo rat, starija sestra, udana za Hrvata, došla je u Zagreb. Mlađa je sa svojim mužem ostala u Vukovaru. Iako u progonstvu nije radila, starija je od Borova dobila 45.000 kuna otpremnine, a u radnu knjižicu upisan joj je i neodrađen staž. Mlađa je ostala raditi, no malo više od tri godine ostale su joj nepriznate. Otišla je u prijevremenu mirovinu. Otpremninu nije dobila.

Sud mu zabranio rad

– Što ćeš, nisam bila kod odvjetnika Petra Miletića na popisu. Kad su drugi uzimali odvjetnika i davali mu po 400 kuna da to dalje "tjera", ja sam radila i mislila – ne treba mi. Da mi bar priznaju te neupisane godine staža, dobila bih oko 100 kuna višu mirovinu. A to je na ovih mojih 1400 kuna jako mnogo novca – kaže.

Pitamo je i je li od Miletića, nedavno s Damirom Polančecom nepravomoćno osuđenim zbog naručivanja nepotrebne studije "teške" pola milijuna kuna, dobila na potpis izjavu kojom se, upisom staža, odriče otpremnine. Odgovorila je da nije. A Vukovarom kruži priča da se bivše radnike poziva u ured odvjetnika (nepravomoćno mu je zabranjeno na dvije godine obavljati posao, op. a.) da potpišu baš takvu izjavu. Da je odvjetnik aktivan potvrđuje i Mirko Grahorac, predsjednik Udruženja radnika Kombinata Borovo. On ističe da je Miletić putem lokalne radiopostaje pozivao radnike da mu se jave za daljnje zastupanje: – Zove ih da dođu i traži da potpisuju punomoći, za što im opet uzima novac.

Potrebno 100 milijuna kn

Odvjetnik Petar Miletić pak tvrdi da je za njega priča oko Borova završena. – Ništa više oko pitanja Borova ne radim. Što sam imao, ja sam i odradio. Sada pokušavam naplatiti troškove postupka koji mi nisu plaćeni, ali ne od radnika nego s druge strane – kaže Miletić.

No priča oko Borova za bivše radnike srpske nacionalnosti nije završena. I dalje traže otpremnine, a za to je, računa Grahorac, potrebno oko sto milijuna kuna jer se po godini staža isplaćuje 1500 kuna.

– Sve je na sudu, a ići ćemo i u Bruxelles i Strasbourg ako treba – rekao je Grahorac. Članovima udruženja trenutačno se upisuje staž od 3. prosinca 1991. do 31. ožujka 2003. Čeka se upis za njih još oko 700. Kad se to riješi, njih 3667 imat će priznat staž.

Komentara 9

Avatar sin
sin
10:19 29.12.2010.

Da je ono što nije u hrvatskoj državi tj. pravna bez licemjerstva EU,SAD i UN.Hrvatska bi lijepo trebala Srbiji kao i hrvatskim državljanima koji su se pobunili i ratovali kao i činili zlodjela protiv svojih sugrađana trebala lijepo naplatiti ratnu štetu te bi trebala kao i poslije drugog svjetskog rata u Jugoslaviji kada su hrvati bili bez prava kao građani oduzeti prava na određen broj godina .Umjesto toga se zbog poniznosti prema gore narečenima i radi tako što se istima i isplačuju odštete i obnavljaju kuće jer to ima samo u hrvatskoj koja mora puzati jer nema prave političare koji će braniti svoju domovinu i svoje građane.Naravno ne rade oni to besplatno nego primaju masne novce i pljačkaju hrvatsku da ju bace potpuno na koljena.Možda dođe i taj dan da hrvati napokon progledaju. Bog i Hrvati ! PS. Iskreno se nadam...

OG
Oger
10:39 29.12.2010.

sinisa, bez obzira na sve, skandal je da jedna sestra (koja je pobjegla u Zagreb) dobije otpremninu, a druga koja je ostala raditi ne dobije, zato jer je udata za Srbina. To ce suci u Strassbourgu okvalificirati kao rasizam, a sto po svim paragrafima i jest.

SW
swimm
11:31 29.12.2010.

a koga ceka porezna u ovom slucaju da ga malo pregleda unazad par godina???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije