Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOSKVA Hrvatsko izaslanstvo osiguralo zime bez briga

Polančec u Moskvi - Gazprom će Hrvatskoj slati više plina

17.02.2009.
u 21:19

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom danas je u Moskvi, nakon pet godina, obnovilo rad Međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Već sutra trebao bi biti potpisan niz načelnih dogovora.

Očekivano, u glavnu temu razgovora prometnuo se energetski sektor. Iznova su aktualizirani projekti transporta ruske nafte preko hrvatskog teritorija (Družba Adria) te uključivanja Hrvatske na plinovod Južni tok, koji, zaobilazeći Ukrajinu, ispod Crnog mora, pa preko Bugarske i Srbije zasad tek traži put do zapadnoeuropskih tržišta. Premda upozorava na ovisnost Hrvatske o ruskom plinu, Vladino izaslanstvo na pregovorima je od Gazproma tražilo (i prvi put dobilo) zeleno svjetlo za povećanje isporuke sa sadašnjih 1,15 na 2,6 milijardi kubičnih metara na godinu.

Vlada svoju strategiju objašnjava povećanom potražnjom koja bi trebala pratiti razvojne planove do 2020. godine. Pritom se, objašnjava Polančec, dogovaraju i alternativni dobavni pravci, među ostalim, i iz Alžira. Hrvatskoj 31. prosinca 2010. godine istječe ugovor o nabavi zemnog plina od ruskog Gazproma, no koliko ćemo ubuduće plaćati - još nije poznato. S obzirom na nedavne najave ruskog vrha, očekuje se dvostruko viša cijena plina za našu regiju.

Na kasnijem druženju s hrvatskim poduzetnicima u Rusiji Polančec je izrazio i nadu da će strateška suradnja između Hrvatske i Rusije pridonijeti povoljnijem statusu hrvatskih tvrtki na recesijom uzdrmanom, ali i dalje perspektivnom ruskom tržištu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije