Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubojstvo u pokušaju

Pokušao nožem ubiti sina pa sebe. Dobio šest mjeseci zatvora

policija očevid
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
27.05.2020.
u 15:08

Kao olakotno optuženiku je cijenjeno potpuno i jasno priznanje učina kaznenog djela, izraženo kajanje, dosadašnja neosuđivanost, činjenica što se u međuvremenu pomirio sa sinom žrtvom/oštećenikom, to što je isti otac dvoje malodobne  djece

V. B. (49) iz Raštevića kriv je jer je prošle godine počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju na štetu svog sina L.B. (26) i zadarski sud osudio ga je na kaznu zatvora koja je ispod propisanog zakonskog minimuma za kazneno djelo ubojstva odnosno na kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine - izvijestili su sa zadarskog suda o presudi za slučaj u kojem je otac pokušao s dva uboda nožem u leđa ubiti sina pa odmah potom pokušao sebe ubiti nožem u srce.

- Obzirom na sve utvrđene olakotne okolnosti, u odnosu na optuženika sud je optuženiku izrekao djelomičnu uvjetnu osudu jer je ocijenio da postoji visok stupanj vjerojatnosti da i bez izvršenja cijele kazne optuženik ubuduće neće činiti kaznena djela i to na način da mu neuvjetovani dio kazne iznosi 6 mjeseci, a u koju kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru sukladno odredbi čl. 54. KZ/11 od 24. svibnja 2019. do 19. kolovoza 2019., dok se preostali dio kazne u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci neće izvršiti ukoliko optuženik u roku provjeravanja od 3 godine ne počini novo kazneno djelo, s tim da rok provjeravanja počinje teći od izdržane kazne - izvijestili su sa zadarskog suda.

- Provedenim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da je optuženik tempore criminis bio pod utjecajem alkohola pa da postoji opasnost da djelo počini ponovno pod utjecajem alkohola. Prema prijedlogu i preporuci vještaka psihijatra sukladno odredbi čl. 69. st. 1. KZ izrečena mu je sigurnosna mjera obveznog liječenja o ovisnosti o alkoholu, a koja mjera može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora,  a najdulje tri godine.

Od optuženika je oduzet nož ukupne dužine 21,2 cm, dužine drške 11,5 cm, dužine oštrice 9,7 cm, oduzet temeljem zapisnika o očevidu PU zadarske,  PP Benkovac od 24. svibnja 2019.  , a koji je isti uporabio pri počinjenju kaznenog djela, sve sukladno odredbi čl. 79. st. 2. KZ/11.

O troškovima kaznenog postupka odlučeno je sukladno odredbi čl. 48. st. 6. ZKP te je optuženik u cijelosti oslobođen naknade troškova. Ovo iz razloga što isti ima relativno niska primanja te uzdržava dva mldb. sina pa bi obvezivanjem naknade troškova po ocjeni ovog vijeća bilo dovedeno u pitanje njegovo uzdržavanje i uzdržavanje njegove malodobne djece - istakli su sa zadarskog suda i obrazložili da je prilikom izbora vrste i visine kaznenopravne sankcije sud cijenio sve utvrđene okolnosti koje su bitne kod odlučivanja o kaznenopravnoj sankciji na strani optuženika.

Kao olakotno optuženiku je cijenjeno potpuno i jasno priznanje učina kaznenog djela, izraženo kajanje, dosadašanja neosuđivanost, činjenica što se u međuvremenu pomirio sa sinom žrtvom/oštećenikom, to što je isti otac dvoje malodobne  djece, primjereno držanje i stav pred sudom, njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, smanjena ubrojivost inkriminirane prigode, kao i to da je njegov postupak inkriminirane prigode i njega duboko pogodio, a što se zaključuje iz činjenice da je neposredno nakon događaja i sam pokušao počiniti samoubojstvo.

Otegotnih okolnosti na strani optuženika sud nije utvrdio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije