Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zloporaba položaja i ovlasti

Pokrenuta istraga protiv Siniše Varge: Bivši SDP-ov ministar na meti USKOK-a

Siniša Varga spominjao se kao potencijalni novi ravnatelj bolnice. O nagađanjima je samo rekao da kao saborski zastupnik ne može biti istodobno i ravnatelj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.06.2020.
u 11:08

Osim Varge, još su osumnjičeni i Goran Žonja, koji je optužen i u aferi Suhi led te Davor Dabinović

Protiv Siniše Varge, bivšeg SDP-ovog ministra zdravstva, a sada člana stranke Milana Bandića, USKOK je pokrenuo istragu zbog gospodarskog kriminala, a istraga je pokrenuta na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage.

Osim Varge, još su osumnjičeni i Goran Žonja, koji je optužen i u aferi Suhi led te Davor Dabinović. Njih trojicu USKOK sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti, pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje i pomaganju nezakonitom pogodovanju.

Priopćenje USKOK-a donosimo u cijelosti:

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. godine, u Zagrebu, kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s II. okr. kao stvarnim voditeljem poslovanja dva trgovačka društava i III. okr, u cilju da se značajno nepripadno materijalno okoriste, dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe.

Okrivljenici su navedeno realizirali putem tri ugovorena posla, za koje je I. okr. potpisao ugovore s navedenim trgovačkim društvima te Uredom ovlaštenog inženjera u vlasništvu III. okr. nakon čega je I. okr., a kako bi se stvorio privid izvršenih usluga, dogovorio izradu općenite i necjelovite dokumentacije.

Prijem te dokumentacije je I. okr. osobno po sva tri ugovorena posla 19. prosinca 2012. potvrdio svojim potpisom iako je znao da navedeno nije bilo istinito. Naime, radilo se o nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja 2013. te koji nikad nisu korišteni za poslovne potrebe tog Zavoda. Unatoč navedenom, HZZO je po sva tri ugovorena posla 8. siječnja 2013. u cijelosti izvršio plaćanja u ukupnom iznosu od 256.124,40 kuna za koji iznos je oštećen HZZO, a koji iznos su okrivljenici međusobno podijelili.

Nadalje se osnovano sumnja da je I. okr. tijekom 2013. i 2014. godine, u istom svojstvu, dogovorio s II. okr., odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi putem postupaka javne nabave osigurao tom društvu dobivanje unosnih poslova od HZZO-a prema uvjetima koji će mu odgovarati. Tako se I. okr. s II. okr. dogovarao o trenutku raspisivanja javnog natječaja, o sadržaju natječajne dokumentacije te mu je dostavljao podatke HZZO-a koji su se odnosili na plan i predmet nabave.

Na osnovi te dokumentacije su zaposlenici trgovačkog društva II. okr., po njegovom nalogu, sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje, na temelju koje je potom I. okr. raspisao javni natječaj za nabavu usluga održavanja i čišćenja, na kojem je kao ponuditelj izabrano upravo trgovačko društvo II. okrivljenika. Na opisani je način I. okr. trgovačkom društvu II. okr. osigurao dobivanje poslova od HZZO-a i to u 2013. godini u vrijednosti od 634.227,78 kuna te u 2014. godini u vrijednosti od 686.586,51 kuna.

Komentara 30

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
11:36 24.06.2020.

hahaha od svih Zokinih ministara protiv kojih je podnesena kaznena prijava ( Linić, Jakovina, V. Ostojić pa za nasilje Lalovac ) jedina istraga se pokreće prema onom koji je izišao iz SDP-a !?

DU
Deleted user
11:41 24.06.2020.

Nakon ovoga Bernardić treba podnijeti ostavku - sve lopine u SDP -u

Avatar mofo
mofo
12:03 24.06.2020.

Restartao ga uskok...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije