Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konjogojci njeguju tradiciju

Pokladno jahanje postalo je dio turističke ponude prisavskih sela

Održana tradicionalna manifestacija Pokladno jahanje u Oprisavcima
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
02.02.2022.
u 11:55

Među jahačima je sve više jahačica, ljubiteljica konja, ali i bogate slavonske baštine

Veljača je mjesec koji je u slavonskim prisavskim selima tradicionalno rezerviran za pokladno jahanje. Običaj je to star dvjestotinjak godina, a svoje korijene vuče od vremena Vojne krajine.

Upravo u ovo vrijeme svečano odjeveni jahači s pokladnim jelom i pićem obilazili su “čuvare granice, graničare stare” na graničnim postajama. Po povratku, okupljali su se u selima i obilježavali poklade. Posljednjih godina vojnike su zamijenili članovi konjogojskih udruga, koji odjeveni u tradicionalne narodne nošnje obilaze sela i navraćaju kod mještana, a oni ih časte kulenom, kobasicama, krafnama, vinom i rakijom.

– Iako je pokladno jahanje tradicija čitave Slavonije, kao dio bogate graničarske povijesti posebno je atraktivno na području naše županije. U selima se njeguje tradicija koja je postala sastavni dio naše turističke ponude pa je sada pravo vrijeme da svi koji nas žele posjetiti rezerviraju smještaj na nekom od rančeva, salaša ili OPG-ova i uživaju u zimskoj idili – ističe Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.

Tradicija se nije zaboravila, ali nešto se ipak promijenilo. Među jahačima je sve više žena koje su ljubiteljice konja i jahanja, ali i bogate slavonske baštine.

Konjogojske udruge, kulturno-umjetnička društva, vlasnici konja, mještani, njihovi gosti…, svi su dio pokladnog jahanja. Uređeni konji, jahačice i jahači u narodnim nošnjama, njih više od stotinu, sve do kraja veljače prolazit će selima uz Savu. Prvo pokladno jahanje već je održano u nedjelju u Bebrini, potom jahači 6. veljače obilaze Kupinu, 13. veljače su u Oriovcu, 20. veljače u Sikirevcima, 26. 2. u Gundincima, a sve završava 27. veljače u Ruščici i Starim Perkovcima.

VIDEO Nestali pomorac Petar Marčinko, došao s jugoslavenskim pasošem po putovnicu: Nestao je prije 30 godina, a pronađen živ i zdrav u Španjolskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije