Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U međunarodnoj zajednici sve veći gnjev zbog ponašanja Izraela

Pojas Gaze: Izrael prozvan za zločine, traži se neovisna istraga

13.01.2009.
u 10:46

Izraelski tenkovi danas prije zore upali su u Tal al-Hawu, Sheik Ajlimei i Zeitoun, četvrti na periferiji grada Gaze, gdje su se sukobili s palestinskim aktivistima koji su na njih ispaljivali minobacačke granate i rakete, rekli su svjedoci.

UN navodi da se izraelska vojska još suzdržava od upada u središte grada, koji bi mogao biti poguban za civile. Prema riječima šefa hitne službe u Gazi, najmanje 930 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofenzivi, a više od 4200 je ranjeno. Više od 29 tisuća civila je raseljeno, odnosno smješteno u privremene izbjegličke centre.

Gađanje civila
Sve je veći gnjev u međunarodnoj zajednici zbog načina na koji Izrael pokušava riješiti spor s Hamasom. U ponedjeljak je Odbor za ljudska prava UN-a oštro osudio izraelsku vojnu operaciju u Gazi zbog teškog kršenja ljudskih prava Palestinaca. Rezolucija traži uspostavu nezavisne fact-finding misije, koja bi trebala istražiti navode o kršenju međunarodnog humanitarnog prava.

Na nacrtu rezolucije radile su arapske, azijske i afričke zemlje. Jedini glas protiv rezolucije bio je glas Kanade s obzirom na to da SAD nema predstavnika u tom tijelu UN-a. Na formiranje nezavisne komisije pozvao je i Human Rights Watch, a Amnesty International navodi da gađanje rezidencijalnih dijelova grada predstavlja ratni zločin.

Izraelskoj se vojsci spočitava granatiranje grada u kojem žive civili iako se zna da će to prouzročiti pogibiju nedužnog stanovništva, potom uporaba zabranjenog oružja poput fosfornih bombi, korištenje palestinskih obitelji kao živog štita, napad na medicinske ustanove i vozila hitne pomoći te ubijanje policajaca koji nemaju nikakve vojne uloge.

Bez sankcija
Unatoč osudama, analitičari se slažu, mali su izgledi da se Izrael suoči sa sankcijama s obzirom na američku potporu. Neki analitičari smatraju da ni vodeći izraelski stratezi, premijer Ehud Olmert, ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni i ministar obrane Ehud Barak, nisu sigurni i jedinstveni na koji bi se način trebalo izvući iz ove situacije prije prisege novog američkog predsjednika Baracka Obame.

Navodno se mišljenja lome od povlačenja – s obzirom na osude iz svijeta i postignuto slabljenje Hamasove snage – do potpune okupacije pojasa Gaze, rušenja Hamasove vlade i instaliranje snaga odanih Mahumudu Abbasu, što se ne čini realnim s obzirom na sve slabiju potporu koju taj političar ima u Gazi.


Olmert nagovorio Busha da SAD ostane suzdržan

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je uoči svoje turneje Bliskim istokom Izrael i Hamas da poštuju rezoluciju 1860, kojom se traži hitna uspostava “trajnog i potpuno primirja”. Vijeće sigurnosti tu je rezoluciju prihvatilo sa 14 glasova za i ni jednim protiv, dok se SAD suzdržao od glasovanja. Izraelski premijer Olmert medijima je otkrio da je njegov poziv predsjedniku Georgeu Bushu presudio u vezi s američkim glasovanjem. Olmert tvrdi, prenosi Reuters, da je, nakon što je doznao da se državna tajnica Condoleezza Rice sprema glasovati za rezoluciju, uspio telefonski probiti do Busha, koji je u tom trenutku držao govor u Philadelphiji. – Uspio sam ga maknuti s pozornice i nagovoriti da ne podrži osudu Izraela – tvrdi Olmert.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije