Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera na medicini

Pohlepan Z. Kelović: Uz polikliniku i plaću na faksu, uzimao mito

'12.10.2012., Zagreb - Poliklinka Kelovic na adresi  Dobojska 17b. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/6
13.10.2012.
u 10:05

Bivša dekanica Neda Čikeš skrila je ekspertizu u kojoj je pisalo što se događa na Zavodu za anatomiju

– Poznaješ ljude trideset godina, a i dalje ne znaš tko su. A što da kažem, toga ima svuda u Hrvatskoj, zašto bi ovaj fakultet bio izuzetak – pita tako, i ne očekujući odgovor, nego više za sebe, jedan stariji zaposlenik zagrebačkog Medicinskog fakulteta dok jučer prijepodne pokazuje na zaključana vrata ureda liječnika Zlatka Kelovića.

– Nema ga tu više, via Remetinec! – poentira kratko.

Otvorio polikliniku

Kelović, uhićen ovaj tjedan zbog sumnje da je prodavao ispite kao izvanredni profesor na Zavodu za anatomiju, prema našim izvorima, mjesečno je zarađivao najviše četrnaest tisuća kuna. Taj je profesor, na glasu kao strog, 2003. na zagrebačkoj Trešnjevci, s temeljnim kapitalom od 58.500 kuna, otvorio polikliniku za onkologiju i internu medicinu. Skromna ordinacija, dosta skromno i prihoduje, barem je tako prema podacima Poslovne hrvatske – dobit je tako prošle godine iznosila nešto manje od deset tisuća kuna. Godinu prije Kelović je u klinici uprihodio dvostruko više, više od 20 tisuća kuna, a 2009. nešto manje 17 tisuća kuna. Kelović s obitelji već desetljećima živi u stanu u prizemlju u zgradi u Kozarčevoj ulici na Pantovčaku.

>>Zbog dvojice policajaca koje je plaćala mafija propale istrage

Dok su neki studenti medicine ostali zapanjeni činjenicom da se kupuje temeljni ispit bez kojeg se, kažu, kasnije ne mogu svladati ostali predmeti, splitski liječnik Matko Marušić s time je već odavno upoznat.

– Ovo što je USKOK našao na Medicinskom najmanje je što postoji! Za stanje na Medicinskom fakultetu zna se odavno! Slobodan Uzelac, tadašnji državni tajnik u Ministarstvu znanosti, naručio je 2005. međunarodnu ekspertizu u kojoj je utvrdio sve što se zbiva. Osobno ju je predao tadašnjoj dekanici Nedi Čikeš tražeći da sredi stanje na tom fakultetu, napose na anatomiji. Ona je taj dokument skrila! – tvrdi Marušić, profesor koji je i sam upozoravao na korupciju na Medicinskom, zbog čega je za njega zatraženo psihijatrijsko vještačenje u sklopu stegovnog postupka zbog rušenja ugleda fakulteta. Uzelac je ekspertizu naručio temeljem prijave Marušićeve supruge Ane Marušić, koja je radila u Zavodu za anatomiju, i njezine kolegice Aide Salihadžić-Kadić, a rezultati su otkrili brojne nepravilnosti, čak i kolektivni mobbing i vrijeđanje na spolnoj osnovi. Uzelac je tražio da se problemi riješe jer će se nastaviti, ali Čikeš nije poduzela ništa. – Podržao ju je rektor Aleksa Bjeliš. Oni su to zajedno zataškali. Uzelac je godinu dana poslije, ljutit, ekspertize i obznanio – kaže Marušić i dodaje da su se pritisci na njega i njegovu suprugu nastavili. Oboje su otišli sa zagrebačkog fakulteta i sada rade u Splitu.

>>U zatvor dvojica očeva liječnika, sinovi pušteni kući

Nije reagirala

– Ekspertize dokazuju da je uprava Medicinskog fakulteta znala što se događa na anatomiji. O tome je Čikeš imala službene i stručne dokumente, ali ne samo da nije reagirala nego ih je skrila – poručuje Marušić.

– Je li N. Čikeš prenijela novom dekanu Miličiću da to riješi, ne znamo, ali problemi su se nastavili, sve do akcije USKOK-a. No, to što je uhvaćeno malen je dio onoga što postoji! – domeće Marušić. Informacija o uhićenju Željka Čakuruna, jednog od najpoznatijih zadarskih pedijatara, u Zadru je dočekana s nevjericom. Zadrani nisu htjeli komentirati uhićenje, ali o stručnosti liječnika uhićenog zbog sumnje da je platio 2000 eura za sinov prolazak ispita izražavali su se pohvalno.

Komentara 39

SL
slavicabosnjak317
11:40 13.10.2012.

u svemu ovome je zanimljivo da Bajić kreće u velike akcije malo prije nego treba podnijeti izvještaj o radu u saboru. Treća takva akcija u isto vrijeme. A ovima što su umješani u aferu doživotno približavanje medicinskom fakultetu!

AL
AlanFord
11:46 13.10.2012.

Sasvim je uobičajeno da kod kolegija za koje se zna da je prolaznost mala, dobite upute da odete kod određene osobe na instrukcije.

AL
Alkana
11:32 13.10.2012.

Studenti bi imali što za reći samo ih treba uzeti za pokajnike kao i u drugim procesima. Ne treba zaboraviti da nisu svi studenti bili neznalice koji su plaćali ispite. Naprosto se nije moglio proći bez da platiš. Isto je bilo i za invalidske mirovine. Mogao si puzati od bolesti ali prvo si moraoi platiti ili bi se napisalo: puži i dalje, liječiti još, još, dok ne platiš ili ne umreš. Bojim se da korumpirani Bajić to opet neće riješiti do kraja, past će jedan ili dva doktora i nitko više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije