Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljni

Pogrebnici prosvjedovali u Zagrebu. Evo što su tražili od Vlade!

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/10
01.03.2014.
u 13:13

Krenuli su u 11 sati s krematorija položivši u jedan od automobila vlastiti lijes aludirajući da će tako završiti njihova struka ukoliko se nešto ne promijeni

Zagrebačkim ulicama trenutno danas je prošla kolona od 80 pogrebnika iz cijele Hrvatske na taj način manifestirajući svoje nezadovoljstvo zbog sve težeg položaja u kojem se nalaze.

Krenuli su u 11 sati sa krematorija položivši u jedan od automobila vlastiti lijes aludirajući da će tako završiti njihova struka ukoliko se nešto ne promijeni. Traže da vlada donese zakon o pogrebničkoj djelatnosti kojim bi se ukinule koncesije kojima pogrebnik može obavljati svoj posao samo u mjestu gdje je prijavljen i gdje je dobio dozvolu za rad. Također, traže da se gradskim komunalnim tvrtkama koje se brinu o održavanju groblja zabrani prodaja pogrebničke opreme, briga i prijevoz pokojnika.

- Naš posao nikako ne može biti komunalna djelatnost jer pokojnici nisu otpad niti smeće. Treba štititi dostojanstvo pokojnika i brigu o njima prepustiti ljudima koji su u taj posao uložili i znanje i novac, kazao je Damir Sapanjoš, predsjednik udruge pogrebnika Hrvatske. Nigdje u Europi pogrebništvo nije komunalna djelatnost. U cijeloj Hrvatskoj tim se poslom bavi njih 300, a zbog sve jačeg monopola gradskih tvrtki ugrožena im je egzistencija.Provozat će se gradskim ulicama, obići zgradu Sabora i Vlade te Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva gospodarstva.

>> Pogrebnici u prosvjedu, ne žele da im posao otimaju komunalci

Komentara 10

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
14:08 01.03.2014.

E sad je valjda svima jasno da je kriza, kad ovi prosvjeduju.

DU
Deleted user
15:55 01.03.2014.

Njihova struka? Kakva je to struka, gdje se to školuješ za pogrebnika.. Nastavlja se rastakanje javnih usluga..Kad se pogrebni poslovi jednom izdvoje iz komunalnih (podijele "koncesije" na već znane načine), cijena će im porasti šesterostruko..Tko ne bude imao novaca nećee bit ni pokopan kako spada, nakon što umre od gladi.. Napokon imamo državu..Evala!

Avatar Neron
Neron
12:15 01.03.2014.

Da, ljudi će prestati umirati... Nešto mi tu nije jasno: s jedne strane traži se liberalizacija (ukidanje koncesija kako bi se djelatnost mogla obavljati bilo gdje u Hrvatskoj), a s druge strane postrožavanje (zabranjuje se rad konkurenciji).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije