Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordana Garašić

Pogledajte što prva hrvatska generalica radi u Afganistanu

Gordana Garašić
ISAF
27.06.2014.
u 10:03

Gordana Garašić u Kabulu radi na povećanju udjela žena u afganistanskoj policiji i vojsci

Gordana Garašić, prva hrvatska generalica, u Afganistanu radi kao ISAF-ova savjetnica za rodnu ravnopravnost. U Kabul je stigla u travnju, i to s ciljem da afganistanskoj vojsci i policiji pomogne da tijekom idućih deset godina udio žena povećaju na 10 posto. Trenutno u policiji radi oko 2000, a u vojsci i zračnim snagama oko 700 žena.

- Sastavili smo akcijski plan za afganistanske sigurnosne snage kako bismo obučili, potaknuli i pomogli te sigurnosne snage da angažiraju više žena u policiji i vojsci. Vjerujemo da je dokazano da sudjelovanje žena u policiji i vojsci pridonosi stabilnosti u cijelom društvu - rekla je 44-godišnja generalica Garašić.

Garašić usko surađuje s kolegicama u afganistanskim ministarstvima unutarnjih poslova i obrane, s kojima se nedavno sastala.

- Jako je lijepo od generalice što nas je pozvala. Ovaj posjet vrlo nam je važan i koristan - rekla je brigadna generalica Hekmat Shahi, koja je u ministarstvu unutarnjih poslova zadužena za rodna, ljudska i dječja prava.

- Budući susreti bit će nam vrlo korisni. Izmjenjivanjem ideja s generalicom i učenjem iz njezinih iskustava možemo napredovati s planiranjem - dodala je.

>> Gordana Garašić postaje prva generalica Hrvatske vojske

>> Generalica Garašić u Kabulu će brinuti o rodnoj ravnopravnosti

Komentara 3

Avatar nijeminišta
nijeminišta
10:27 27.06.2014.

ima li naša vojska i koju generalicu za modu... ili prehranu... ili osobnu higijenu... ili tako neko važno područje?

KA
kafka
10:33 27.06.2014.

Rod, spol?? Rodna ideologija je danas utjecajna ideologija koja se i znanstveno i filozofski pokušava dokazati baš kao nakada i komunistička ideologija. Po njoj muškarac koji se osjeća ženom je žena i u vojsci bi trebao/la biti s ženama, s njima se tuširati, .... . Rodna ideologija baš ne drži vodu ali je nametnuta i stavljena u zakonske okvire iako nije jasno o čemu se u stvari radi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sve u svemu treba više javne rasprave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Rodne studije zagovaraju ideju da je spol puka biološka kategorija, dok je "rod" društveno uvjetovane kategorija (prema njima, osoba može primjerice biti po spolu žena, a po rodu "butch", tj. "muška lezbijka") . . .

PO
ponavljac
22:01 27.06.2014.

Što radi generalica u Afganistanu, pa uz s voju plaćicu od kojih 14 000 kn do biti će još 100-njak tisuća kuna dnevnica uz besplatno prežderavanje i oblokavanje , ipak s eopna hrabro uključila 1995 u Hv bez ikakve vojnee obuke i sa takvim znanjima dogurala do generalice a kako bi i dalje lagodno živjela otimati će se od onih naivaca koji su išli 1991 , a danas sa obiteljima uživaju u primanjima od 3000 kn . da su bili pametni i obrzaopvnai ušli bi u HV 1995 kako generalica samo što bi morali proći vojnu obuku za razliku od generalice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije