Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA OGRANIČILA MARŽE

Pogledajte nove cijene goriva na benzinskim postajama

Osjetno poskupljenje svih vrsta goriva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.03.2022.
u 08:36

Premijer Andrej Plenković kazao je jučer da Vlada fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo kako bi ublažila rast cijena

Nove cijene goriva dočekale su vozače na benzinskim postajama. Cijena običnog dizela sada iznosi 12.51 kunu, a dizela Class Plus 13.56 kuna. Običan benzin, odnosno Eurosuper 95, sada stoji 12.18 kuna, dok Eurosuper 100 stoji 13.11 kuna.

Prema podacima portala Cijenegoriva info: ES95 poskupio je 81 lp, ES premium 31 lp, ES 100 31 lp. Autoplin je pak poskupio za 50 lp, loživo ulje za 1,23 kn, a plavi dizel za 1,53 kn.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković kazao je jučer da Vlada fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo kako bi ublažila rast cijena.

Kad bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je.

"Kako bismo izbjegli takvu situaciju (...), omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kn po litri za plavi dizel", rekao je Plenković.

Uz to će, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

"Tako želimo pridonijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će, prema našim izračunima, dovesti do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente više od 150 milijuna kuna", rekao je Plenković.

 

Ključne riječi

Komentara 14

BI
billynik
09:14 08.03.2022.

Čini se da su svi zaboravili razlog zašto cijene idu gore, svi ste aplaudirali uvođenju sankcija Rusiji pa sad uživajte, ovo je tek početak. Je li vrijedno svih života i ovog gospodarskog kolapsa to što Ukrajina nije Nato članica? Još uvijek i Europa i Amerika kupuju naftu i plin od Rusa, kolike će biti cijene kad i to zatvore?

HR
hrxxx111
08:51 08.03.2022.

Drzava se jos uvijek ne odrice trosarina. Cak i sa ogranicavanjem beru vise novca nego ikad prije.

DU
Deleted user
09:57 08.03.2022.

Rusi se boje - da im ne uštopaju izvoz nafte i plina, a to upravo treba napraviti! Ja ću rado plažati i 20kn litru ako je to potrebno da Ukrajinci dobe rat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije