Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Piše i OIB

Pogledajte kako izgledaju nove osobne iskaznice!

osobna iskaznica (1)
Foto: MUP
1/4
10.06.2013.
u 11:45

Nakon ulaska naše zemlje u EU 1. srpnja hrvatski će državljani u druge države Unije moći putovati s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom.

MUP je objavio da od danas u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove počinje izdavati nove osobne iskaznice na kojima će biti upisan i OIB, što stare nisu imale.

"Na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici kojim počinje prva faza projekta izrade elektroničke osobne iskaznice. Nova osobna bit će redizajnirana s unaprijeđenim elementima zaštite", pišu iz MUP-a. Nove osobne iskaznice mogu dobiti i djeca mlađa od 16 godina s prebivalištem u Hrvatskoj.

Po državama EU od 1. srpnja s osobnom

Nakon ulaska naše zemlje u EU 1. srpnja hrvatski će državljani u druge države Unije moći putovati s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. "S obzirom na to da je osobna iskaznica znatno jeftinija od putovnice, izdavanjem osobnih iskaznica djeci olakšat će se i pojednostaviti putovanja unutar Europske unije i drugih država koje državljanima Unije dozvoljavaju prelazak državne granice s osobnom iskaznicom", pišu iz MUP-a.

Pri podnošenju zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice za dijete mlađe od 16 godina mora biti roditelj ili staratelj. Pri podnošenju zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica više nećemo morati popunjavati nekoliko zahtjeva, već će nam službenik na šalteru ispisati jedan obrazac, a mi ćemo samo svojim potpisom potvrditi točnost podataka. Cijena nove osobne iskaznice ne mijenja se nego ostaje 48,50 kuna, a i djeca plaćaju punu cijenu.

Stare osobne ne morate mijenjati do isteka roka valjanosti

Iz MUP-a ističu da ne morate mijenjati osobne iskaznice nakon što uđemo u EU, jer će i dalje vrijediti stare do roka kada su izdane. "Građani koji budu htjeli s osobnom iskaznicom izdanom prije 1. siječnja 2003. godine ulaziti na teritorij zemalja koje to dozvoljavaju, a koji zbog viših troškova izdavanja neće htjeti izvaditi putovnicu, morat će svoju važeću osobnu iskaznicu zamijeniti novom", poručuju iz MUP-a.

Napominju i da provjerite ističe li vam osobna, jer je mora imati svaka osoba starija od 16 godina s prebivalištem u Hrvatskoj. Kazne za osobe starije od 16 godina koje nemaju osobnu iskaznicu su od 1500 do 2500 kuna, a sa stotinu kuna kazne mogli biste biti kažnjeni ako osobnu nemate sa sobom kada je od vas zatraži policajac.

"Osoba je dužna podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u roku od 15 dana od dana isteka roka važenja osobne iskaznice ili su se promijenili osobni podaci o njenom osobnom imenu, osobnom identifikacijskom broju, spolu, datumu rođenja ili ako je promijenila prebivalište u Republici Hrvatskoj", zaključuju iz MUP-a.

>>Umreženi: Sljedeće godine dobit ćemo i e-osobne iskaznice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije