Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavo hodočašće

Poginulo 18 šijita, 34 ranjena u bombaškim napadima u Iraku

Ašura
AFP/PIXSELL
05.12.2011.
u 17:25

Obilježavanje Ašure, jednog od najvažnijih šijitskih blagdana, poprimilo je tragičan ton jer su dan uoči vrhunca festivala poginuli hodočasnici koji su se skupili u procesijama obilježavanja sjećanja na mučenika Imama Huseina iz 7. stoljeća

Najmanje je 18 šijitskih hodočasnika poginulo, a 34 su ranjena u eksploziji triju bombi u ponedjeljak u središnjem dijelu Iraka, izvijestio je BBC.

Obilježavanje Ašure, jednog od najvažnijih šijitskih blagdana, poprimilo je tragičan ton jer su dan uoči vrhunca festivala, u tri izolirana napada, poginuli hodočasnici koji su se skupili u procesijama obilježavanja sjećanja na mučenika Imama Huseina iz 7. stoljeća.

Najsmrtonosniji napad izazvala je autobomba koja je eksplodirala sjeverno od grada Hilla usmrtivši 16 ljudi. Većina žrtava bile su žene i djeca.

Od 2003. godine, odnosno od invazije SAD-a na Irak, festival Ašure jedan je od događaja koji je česta meta napada sunitskih ekstremista.

Ključne riječi

Komentara 10

RI
Riznica
19:26 05.12.2011.

Najvazniji sijitski blagdan je Bajram koji je propisan Kurànom ... Zato ne lupetajte da je ovo njihov najvazniji praznik ... Za ovaj dan (Asuru) se zna da je Poslanik Muhammed s.a.v.s. postio i naredio ashabima (muslimanima) da poste ovaj dandan Asuru...Ovaj dan je lijep dan, dan u kojem je spasen poslanik Musa a.s. sa Benu Israelcanima, od njihova neprijatelja, ovaj dan je i Musa a.s postio...

IC
ice12
20:24 05.12.2011.

Zao mi zrtava! Inace su muslimani najbrojnije zrtve islama

RI
Riznica
19:12 05.12.2011.

Kako je zalosno kad ne muslimani tumace islam muslimanima !!!..Ispade po vama samo neki sijiti slave Asuru.. Pa svi muslimani obiljezavaju taj dan i po sunetu se taj dan posti ... Cak i zidovi slave taj dan !! Samo je je ruzno sto sijiti obiljezavaju na ovakav nacin udarajuci se i nanoseci sebi bol, sto je islamom zabranjeno... A Imam Husein je bio unuk poslanika Muhammeda a.s ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije