Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osuđen T. Jablan

Poduzetniku 4 i pol godine zatvora jer je prevario poznatu korporaciju

'sudnica, sudacki cekic'
''
19.05.2013.
u 21:09

Prema presudi, Jablan je prevario tvrtku Hespo, u vlasništvu švedske korporacije, za 2,2 milijuna kuna, te poduzetnika Marijana Š. za 3,2 milijuna kuna

Poduzetnik i direktor tvrtke Natoja Tomislav Jablan nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora jer je prevario tvrtku Hespo, koja je od kraja 2005. u vlasništvu švedske korporacije Hilding Anders, poznatog proizvođača madraca i kreveta, za gotovo 2,2 milijuna kuna, te poduzetnika Marijana Š. za 3, 2 milijuna kuna.

Presudu mu je izrekao zagrebački sudac Nenad Lukić. Prema presudi, Jablan je 2006. kao osnivač i direktor Natoje od tvrtke Hilding Anders naručio \"robu\" vrijednu 2,179.415 milijuna kuna, no kad su mu je isporučili, nije ju platio. Ta se tvrtka nije mogla naplatiti ni putem izdane mjenice od milijun kuna. Kako bi onemogućio da Hilding Anders naplati dug, on je u kolovozu 2006. imovinu Natoje, oranicu u Stupniku od 4226 metara četvornih, prenio na sebe, a u listopadu 2006. ugovorom o prijenosu vlasništva oranicu je prenio na svoju tvrtku Pauper. U kolovozu 2007. Jablan je prodao Pauper Marijanu Š., a prešutio je dug Natoje Hilding Andersu, koji je bio pokrenuo stečajni postupak, te da ta tvrtka zna da je Natoja bila vlasnik oranice u Stupniku. Prešutio mu je i da će Hilding Anders moći tražiti pobijanje ugovora kojim je oranica prešla u vlasništvo Paupera. Miroslav Š. povjerovao je da neće biti zahtjeva trećih osoba prema Pauperu te mu isplatio 3,2 milijuna kuna i promijenio ime tvrtke u M-Nek. No, Hilding Anders je tužbom na Trgovačkom sudu onemogućio M-Nek da raspolaže zemljištem.

Jablanova odvjetnica na sudu je isticala da on nije nikoga htio prevariti, da je dio robe vratio Hespu te da nije riječ o kaznenom djelu, nego o građansko-pravnom odnosu okrivljenog, njegovih poduzeća i tvrtki oštećenih. Jablan se branio da nije kriv, da je Natoja s Hespom surađivala 15-ak godina i ostvarila promet od 100 milijuna kuna, ali problemi su nastali jer su 2006. Hilding Andersu robu morali platiti odmah, pa su imali manje rabate i zaradu. Tvrdio je da je Natoja potraživanja Hespa iz 2006. podmirila, ali da je moguće da je ostalo nenaplaćenih potraživanja iz drugog razdoblja. Što se tiče prodaje tvrtke Pauper Marijanu Š., branio se da je rađena u dobroj vjeri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije