Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekomjerni deficit

Poduzetnici će ostati bez nekih olakšica

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.12.2013.
u 19:10

Ministar financija Linić najavio novi rebalans proračuna prije ožujka iduće godine.

Rebalans proračuna dogodit će se prije ožujka, potvrdio je nakon sjednice Vlade ministar financija Slavko Linić koji se vratio iz Bruxellesa u kojem je dočekao preporuke Europske komisije u kojima se zahtijeva rezanje deficita na 4,6 posto BDP-a. Rebalans neće dovesti do većeg PDV-a, ali bi se porezi gospodarstvenicima, ako se pita ministra financija, mogli u nekim dijelovima povećati, točnije srezati neke olakšice koje su sada na snazi.

Za početak Linić se nada da će EK uvjeriti da plan investicija koji je Vlada pripremila za 2014. može donijeti širenje gospodarskih aktivnosti te da reformske mjere koje su već na snazi, a intenzivirat će se početkom godine mogu donijeti željeni učinak.

Linić uvjerava da neće biti rezanja plaća i mirovina, već da se znatne uštede mogu postići i ujednačavanjem primanja u agencijama i zavodima te na svakom drugom obliku racionaliziranja troškova državnog aparata. Odmah je isključio mogućnost podizanja opće stope PDV-a ako reforme ne pokažu brze rezultate, ali je izrekao osobno mišljenje po kojem valja “ozbiljno razmisliti i preispitati” potez po kojem su gospodarstvenike oslobodili poreznih obveza od 1,4 milijarde kuna, misleći prije svega na porez na dobit, odnosno nulte stope poreza na reinvestiranu dobit. Olakšica se, kako doznajemo, neće potpuno ukidati, već će se preispitati ima li je smisla obračunavati i za obrtna sredstva.

– Ukupna ponuda za HPB bila je preniska. Treba nam novac od privatizacije, ali ne pod ovim uvjetima. Imamo dovoljno vremena – kazao je Linić.

Nakon propalog pokušaja privatizacije HPB-a te neizvjesnosti s privatizacijom Croatia osiguranja Linić ide u još jedno zaduženje, ali nije htio otkriti hoće li iznos novog duga zadržati na planiranih 5 milijardi kuna ili će ga morati povećavati s obzirom na izostanak prihoda od milijardu kuna, koliko se računalo utržiti od državne banke. Obveznica će se domaćim ulagača ponuditi u iduća dva tjedna.

Komentara 14

Avatar popišulja
popišulja
19:54 12.12.2013.

a to su sve one famozne situacije u kojima su rasteretili privredu? pa imbecilima riječ vrijedi maksimalno tjedan dana...a onda se razotkrije apsolutna laž koja je dostajala do nove vijesti...porazne, naravski

Avatar AWKWARD DOOBIE
AWKWARD DOOBIE
20:43 12.12.2013.

na idućim izborima biram čimpanzu na sve bitnije dužnosti u državi !....garantirano bi bolje prošli !

ST
stefj
21:04 12.12.2013.

"Poduzetnici će ostati bez nekih olakšica" - kojih olakšica? Od kad su ovi došli, troškovi poslovanja su narasli, povećani su porezi i uvedeni novi, itd. Olakšice ulaganja u temeljni kapital jedino su pomogle velikim kompanijama da plate manje poreza i izvuku više love u matične zemlje. Niti jedan mali ili srednji poduzetnik nije od toga imao koristi. Tko zna, možda stvarno i vjeruju u to što pričaju, e onda nam tek nema spasa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije