Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Status quo

HNS: Do kraja mandata nema novih poreza, ni na nekretnine

pusić, vrdoljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.12.2013.
u 07:23

Deficit se može smanjiti i porezom na štednju. SDP i HNS: Nema govora!

Nakon što je prekjučer Europska komisija de facto “srušila” tek usvojen hrvatski proračun za 2014. jer traže da naša vlada već u travnju prekroji proračun tako da planirani deficit u 2014. smanji za čak 3,3 milijarde kuna, pitanje uvođenja novih poreza ili povećanja postojećih nameće se po inerciji.

Nepopustljivi prema Liniću

– Moramo naći drugi način kako riješiti taj problem prevelikog deficita državnog proračuna jer više ne možemo niti smijemo stiskati građane novim porezima. Do kraja mandata ove vlade neće biti uvođenja novih poreza. Posebno ne uvođenja poreza na nekretnine – poručili su jučer iz HNS-a.

Drugim riječima, “narodnjaci” ne misle popustiti SDP-ovu ministru financija Slavku Liniću koji uporno lobira za porez na nekretnine, čak ni u ovim novonastalim okolnostima.

Stoga se može očekivati će se nastaviti “fajt” Slavka Linića s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić oko poreza na nekretnine. Inače, ministar financija prije manje od mjesec dana izjavio je kako je uvjeren da mu koalicijski partneri iz HNS-a više neće stajati na putu uvođenja tog poreza.

– Ja bih rekao da HNS neće stajati na putu iduće godine jer njihove su poruke bile – želimo gospodarski oporavak. Ovaj put zaista i projekcije, ne samo naše nego i druge, govore da bi taj oporavak mogao ići, što znači da možemo završiti raspravu koja traje već dvije godine – ustvrdio je tada Linić.

No iz jučerašnjeg stava HNS-a jasno je da je Linić bio preoptimističan kada je tvrdio da će mu se HNS “maknuti s puta”. U SDP-u jučer nisu željeli ulaziti u velike rasprave, samo su rekli da je poznat stav ministra financija o porezu na nekretnine, “uostalom, kao i stav našeg koalicijskog partnera”.

Nakon što je Europska komisija u utorak izdala svoje preporuke za drastično smanjivanje proračunskog deficita iduće godine, ali i u 2015. i 2016. godini, ugledni ekonomist Željko Lovrinčević procijenio je da će Vlada radi povećanja proračunskih prihoda vjerojatno ići na oporezivanje imovine od nekretnina – ali i štednje. Njegove procjene Vladinih poteza u smjeru uvođenja poreza na štednju nisu prošle nezapaženo.

Nema razgovora

No i iz SDP-a, kao i iz HNS-a jučer su poručili da nikakve razgovore o toj temi nisu vodili. Štoviše, čini se da su šanse uvođenja poreza na štednju još manje od onih poreza na nekretnine.

– Do kraja mandata neće biti uveden nijedan novi porez. A neće biti ni povećanja stopa postojećih poreza – rezolutni su u HNS-u.

Komentara 7

TA
tatatata
07:59 12.12.2013.

Dali se još ministrica zaleže da se srpsko četničkim zločinima oprosti paljenje Hrvatske ?

Avatar tituš
tituš
09:24 12.12.2013.

Ne će biti dovoljno za prijeći izborni prag! Puno više štete je učinjeno od tih sitnih ustupaka!

NO
nonasur
09:11 12.12.2013.

Konačno glas razuma! No i to je polovično. Ono što je nužno je REZANJE poreza i to u prvom redu na dohodak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije