Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
katoličko liječničko društvo

'Podržavamo ljekarnicu koja je odbila izdati pilule. Pacijentici život nije bio ugrožen'

ljekarna
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
28.11.2018.
u 10:30

Priziv savjesti osnovno ljudsko je pravo i sastavni dio slobode mišljenja. Priznato je na međunarodnoj razini, tvrde iz HKLD-a

Hrvatsko katoličko liječničko društvo priopćilo je, u povodu slučaja ljekarnice koja je nedavno odbila pacijentici izdati kontracepcijske pilule, da pruža punu podršku ljekarnicima u ostvarivanju prava na priziv savjesti i pozvalo je "institucije i medije na istinoljubivost i izbjegavanje nepotrebnog senzacionalizma".

Hrvatsko katoličko liječničko društvo potaknuto, kako navodi, "netočnim i nepotpunim informacijama oko prava na priziv savjesti magistara farmacije, te neinformiranim i grubim napadima na farmaceutsku struku, kao i nedostatkom pravodobne reakcije od nadležnih institucija", ističe da je pravo na priziv savjesti osnovno ljudsko pravo i sastavni dio slobode mišljenja. Priznato je na međunarodnoj razini, u praksi se ostvaruje u većini država svijeta i definirano je Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

U osiguranju prava na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika s posebnim naglaskom na magistre farmacije, Društvo se pozvalo na: 
hrvatski Ustav, Čl. 40 (koji jamči slobodu savjesti, vjeroispovijesti i javno očitovanje uvjerenja); Opću deklaraciju o ljudskim pravima Čl. 18. (svatko  ima  pravo  na  slobodu  mišljenja, savjesti  i  vjere); Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Čl. 9.1 (isto pravo, uz navođenje mogućih ograničenja u demokratskom društvu); Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o pravu na priziv savjesti u medicini broj 1763/2010 od 07.10.2010.g., St.1. (koji kaže da niti jedna osoba, bolnica ili ustanova ne treba biti prisiljena, ni biti smatrana odgovornom ... zbog odbijanja da izvrši, omogući, potpomogne ... izvršenje bilo kojeg čina koji bi prouzročio smrt ljudskog fetusa ili embrija); Zakon o ljekarništvu, Čl. 24. i 25. (prvi kaže da magistar farmacije može uskratiti lijek ako procjeni da bi mogao ugroziti zdravlje korisnika, neispravne dokumentacije ili nasilnog ponašanja; drugi obvezuje na poštivanje Kodeksa etike i deontologije i Pravila ljekarničke prakse); te na Kodeks ljekarničke etike i deontologije, Čl. 4, 10, 12, 17, 31, 38.

"HKLD se odlučno protivi bilo kakvom pokušaju da se priziv savjesti na bilo koji način ograniči, relativizira ili okarakterizira kao problem pojedinca i tako neizravno prijeti svakome tko želi iskoristiti to pravo. Ovim putem pružamo punu podršku kolegama u ostvarivanju prava na priziv savjesti, te pozivamo institucije i medije na istinoljubivost i izbjegavanje nepotrebnog senzacionalizma," stoji u priopćenju, koje su potpisali predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica i predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara HKLD-a Marija Benković, mag. pharm.

Faktograf je objavio jučer (27. studenog) da je Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore utvrdilo da ljekarnica koja se pozvala na priziv savjesti i koja je mladoj djevojci odbila izdati kontracepcijske pilule u zagrebačkoj Ljekarni Čelina nije prekršila Kodeks ljekarničke etike i deontologije.  Povjerenstvo smatra da pacijentici nije bio ugrožen život, odnosno da nije prekršen članak Kodeksa koji kaže da "magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika“. U zaključku Povjerenstva koje je Faktograf dobio na uvid od spomenute djevojke, kao olakotna okolnost navodi se kako se pacijentica idući dan vratila u istu ljekarnu, gdje joj je izdan lijek.

>> Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li problema sa srcem

Komentara 31

AD
adrad
10:42 28.11.2018.

Prema tome ljekarnici ne bi trebali prodavati 90 posto lijekova. Kada im se ne da raditi samo kažu: zbog priziva savjesti ne želim vam prodati aspirin.....

DO
doktorica
11:13 28.11.2018.

to je obično farizejstvo,ako je tako visokih moralnih načela,onda neka ima priziv savjesti kad prodaje kojekakve pripravke koji su ne samo neučinkoviti i sumnjive kakvoće nego i papreno skupi,a od toga on ima i te kakve koristi ,a dasene govori o proviziji od pojedinih farm.kuća.

Avatar SimonTemplar
SimonTemplar
12:03 28.11.2018.

A dotična dama ima problema samo s kontraceptivima ili i s ostalim lijekovima za koje smatra da se stetni? Kako može imati priziv savjesti ako je liječnik napisao recept? Može li se i prodavačica u DM-u pozvati na priziv savjestii i odbiti prodati kondome? Pa po reakcijama kojekakvih udruga trebala bi moći. Zašto se prodavačica u dućanu i u ljekarni ne tretira onda isto i zasto nema ista prava? Zato jer je završila faks ili zato jer je vjernica? Ili oboje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije