Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ali nije ih ubacio

Podmitili profesora s dva milijuna dolara za upis na Harvard

mito
PIXSELL
12.10.2012.
u 08:47

Novac je zahtijevao kako bi "podmazao" administrativne kotačiće i to donacijama elitnim studijima, no završio je u nekretninama

Mito i korupcija nisu ograničeni  na studente i profesore na domaćim fakultetima, samo su iznosi koji se vrte mnogo veći.
Kineski bračni par platio je, naime, dva milijuna dolara američkom profesoru Marku Zimnyju  kako bi njihova dva sina upisao na Harvard ili, ako ne uspije, na koji drugi prestižni fakultet Ivy Leaguea. Iako su mu novac dali, profesor koji je tada radio kao savjetnik njihove sinove nije upisao na Harvard pa su ljutiti roditelji svoju "vezu" odlučili tužiti!

Pred sudom u Bostonu 2010. Gerald i Lily Chow godine podnijeli su tužbu. Prof. Zimnyja, koji na Harvardu ne predaje još od 2005. godine, tuže, između ostalog, jer im je višekratno lagao i dovodio ih u zabludu, zbog prevare i kršenja ugovora. Parnica bi trebala početi u studenom, piše Boston Globe

Iako je profesor navodno zanijekao krivnju, novčani trag upućuje na to da je tijekom suradnje s prevarenim bračnim parom uložio u niz nekretnina. 

Kako su uopće nasjeli na njegovu priču? Obećao im je da će u zamjenu za novac, koji je obećao uložiti u fakultet, povući svoje privatne veze kako bi se djeca upisala, a roditelji koji su za sinove željeli "samo najbolje" nisu mnogo znali o tome kako funkcionira američki obrazovni sustav. 

Akcija je počela kada su dječaci bili u dobi od 14 i 16 godina, a Zimny je tražio da se novac najprije uplaćuje na račun njegove ustanove koja se bavila pripremom učenika paralelno s njihovim formalnim obrazovanjem. Dalje je novac zahtijevao kako bi "podmazao" administrativne kotačiće i to donacijama elitnim studijima. Govorio je kako će novac investirati u njihovo ime, no na koncu je cijela priča završila na sudu. 

>>U zatvor dvojica očeva liječnika, sinovi pušteni kući

Komentara 12

MA
marcellus
10:24 12.10.2012.

i gdje je tu korupcija? Očito američki sistem nije korumpiran, jer ovo nije uspjelo.

BM
Boris Markovic
10:28 12.10.2012.

Ovo je nesto sasvim drugo od korupcije. Covek je prevarom uzeo pare od Kineza koji ne poznaju USA sistem. Da znaju, bilo bi im jasno da tj covek nije na funkciji koji moze da im obezbedi upis niti da se u USA moze upisati podmazivanjem sluzbenika nizeg ranga. Kinezi su ocigledno mislili da stvari funkcionisu kao u Kini. Oni su mogli da zavrse poso na daleko laksi nacin za te pare.Trebali su da formalno zakazu sastanak sa dekanom i kazu mu da su spremni da daju legalnu, javnu, donaciju od $2M. Onda bi ih on regularno i legalno upisao. To je je jedan od nacina kako bogati ljudi u USA upisuju decu na univerzitet. Kada se to uradi na takav nacin, to se tamo ne zove korupcija.

AY
amsterdam yoca
09:13 12.10.2012.

Mito i korpucija nisu ograničeni na studente i profesore na domaćim fakultetima, samo su iznosi koji se vrte mnogo veći. ________________________________________ Kakav početak teksta...... Uopće nije ciljana objava ove bajke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije