Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMNJA NA KRIMINAL

Podiže se kaznena prijava protiv splitske vlasti: 'Namjestili su natječaje i zlorabili funkcije'

Split: Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika, i suradnici održali konferenciju za medije
Ivo Cagalj/PIXSELL
20.10.2021.
u 10:04

"U ovom postupku počinjeno je mnogo kaznenih djela od kojih je najvažnije namještanje natječaja i zloupotreba postupka kako bi se na natječaju izabrali unaprijed poznati kandidati", piše u dopisu gradskim vijećnicima anonimni Splićanin.

Protiv vrha splitske vlasti, gradonačelnika Ivice Puljka, zamjenika Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića, ali i dviju pravnica, Ines Goljanin i Leone Grgić najavilo se podnošenje kaznene prijave. Oni su, naime, članovi povjerenstva za otvaranje prijava pristiglih na natječaje koje je imenovao gradonačelnik osobno.

Nepoznati Splićanin svoj je naum obznanio vijećnicima. Kako obrazlaže, podiže kaznenu prijavu zbog 'namještanja natječaja za direktore gradskih firmi', Splitske obale, Parkova i nasada te Čistoće protiv trojca izvršne vlasti, a Golijanin i Grgić zbog sudjelovanja u prevari. 

Prijava se najavljuje uoči sjednice Gradskog vijeća, ali i trenutka izbora čelnika triju komunalnih firmi. Sporna mu je procedura, imenovanje povjerenstva, njegova uloga i izbor direktora.

- Gradonačelnik to kao gradonačelnik nije smio napraviti već je to odluka koju su morale donijeti skupštine firmi za koje se natječaji provode. Proceduralno sve odluke koje se donesu sukladno do sada provedenoj proceduri padaju u vodu i nisu pravno valjane. Ipak on iz samo njemu znanih razloga ne saziva skupštine firmi na kojima bi donio valjane i zakonite odluke - piše.

Temeljem toga, nastavlja, dolazi se do daljnjeg zaključka da bi donošenjem pravno nevaljanih odluka došlo do šteta nanesenih firmama u vlasništvu Grada. Ističe i da bi novoimenovani direktori nevaljano bili imenovani čime bi se dovelo do pravne nesigurnosti i nevaljanosti svih odluka koje bi oni donijeli.

Pozivajući se dalje na članak u medijima, piše i da je Ivošević naveo kako se čeka istek vremena za poštanske dostave.

- Time se dovodi upitnost legalnosti cijelog postupka i postavlja se pitanje namještanja natječaja s dodatnim dostavama kako bi se odabranim kandidatima za koje su natječaji i namješteni omogućilo da imaju uvid u prijave predane na protokol Grada - tvrdi.

Potkrjepljuje navode time da je u natječajima bilo izričito navedeno da se ponude predaju u sljedećim rokovima: Parkovi i nasadi  do 7.10. do 12 sati bez obzira na način dostave; Čistoća do 8.10. do 12 sati isključivo na protokol Grada kao i Splitska obala te Stanouprava do 11.10. do 12 sati.

-  Prema navedenom, a i prema  napisanom i objavljenom u natječajima nema govora o čekanju poštanskih dostava. Krše se uvjeti natječaja i natječaji su nevaljani. Samo određivanje sata dostave je također kršenje zakona jer ovo nije javna nabava u kojoj se može propisati sat do kojeg se smiju dostaviti valjane ponude već rok može teći do kraja dana bez obzira na način slanja - kaže.

U ovom postupku, podvlači, počinjeno je mnogo kaznenih djela od kojih je najvažnije namještanje natječaja i zloupotreba postupka kako bi se na natječaju izabrali unaprijed poznati kandidati.

- Odgovorni za počinjenje ovih kaznenih djela  su gradonačelnik i dogradonačelnici, a velika odgovornost leži i na Goljanin i Grgić koje nisu ukazale na protuzakonitost ovakvih odluka i nepoštivanje procedure - završava na ovu temu.

Smatra i da postoje obilježja kaznenih djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju, to je imenovanje direktora mimo propisane procedure čime se unosi pravna nesigurnost i odabranima se  omogućuje nezakonita imovinska korist, zatim zlouporabe položaja i ovlasti jer gradonačelnik, iako je predsjednik skupština, prekoračuje svoje ovlasti i mimo skupština i bez njihovih valjanih i zakonitih odluka imenuje povjerenstva i odlučuje o izboru direktora. Nabraja i djelo trgovanja utjecajem jer iskorištava svoj službeni položaj i utjecaj te bez valjanih odluka skupština donosi odluke od velike važnosti za grad i svakodnevni rad firmi u vlasništvu grada. 

- Uz ovo sigurno ima i obilježja drugih kaznenih djela za koje tražim da pokrenete postupak ukoliko ih otkrijete. Molim za hitnost u ovom postupku i sprječavanje nastanka daljnje štete Gradu i gradskim firmama. Tražim da se odmah donese zabrana daljnjeg netransparentnog postupanja i provođenje zakonitog natječaja - zaključuje anonimni Splićanin.

 

Komentara 2

BO
borcanac
20:57 20.10.2021.

Skiljo iz Zagvozda Pametnom dosta

SA
sani1
10:26 20.10.2021.

Još jedna mina iz SD županije. Jedna od mnogih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije