Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv državljana Republike Srbije

Podignuta optužnica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Rijeka: Zgrada u kojoj se nalaze Županijsko državno odvjetništvo i USKOK
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
14.03.2023.
u 15:03

Drugookrivljenika se tereti da je 26. rujna 1991., u svojstvu zapovjednika "Isturenog komandnog mesta" (IKM) 13. Korpusa tzv. JNA na Mukinjama, protivno pravilima međunarodnog prava, naredio da se s područja brda Višnjevača (općina Korenica) izvede raketni napad višecijevnim raketnim bacačima 128 mm M-63 "Plamen" na kamp Grabovac

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije, obojica rođenih 1942. godine zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Tereti ih se da su počinili navedeno kazneno djelo od 8. listopada 1991. do 10. studenog 1991. na području općina Korenica i Rakovica, i to prvookrivljenik u svojstvu zapovjednika Općinskog štaba Teritorijalne obrane Korenica, a drugookrivljenik u svojstvu zapovjednika "Isturenog komandnog mesta" (IKM) 13. Korpusa tzv. JNA na Mukinjama.

To kazneno djelo počinili su tijekom koordiniranog napada paravojnih postrojbi Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine potpomognutih oklopno-mehaniziranim, topničkim i specijalnim padobransko-diverzantskim postrojbama tzv. JNA i drugih dobrovoljačkih jedinica pod zapovjedništvom "Isturenog komandnog mesta" 13. Korpusa JNA na mjesta Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana, Rastovača i Korana te Drežnik Grad, Lipovača Drežnička, Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarijski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovicu, koja su bila naseljena pretežito hrvatskim stanovništvom, protivno pravilima međunarodnog prava, izlažući ih neselektiranom i prekomjernom granatiranju bez odabira vojnih ciljeva, raznovrsnim topničkim i raketnim oružjem.

Tereti ih se da kao zapovjednici nisu, nakon zauzimanja napadnutog teritorija Republike Hrvatske, a znajući kako pripadnici njihovih jedinica ubijaju preostalo civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti te pale obiteljske kuće i gospodarske objekte u vlasništvu mještana hrvatske nacionalnosti, poduzeli ništa da se ovakva nezakonita postupanja spriječe, kao ni da se kazne počinitelji, nego su dopustili da njima podređeni nastave s takvim radnjama pristajući na posljedice njihovih protupravnih radnji pa su u tom razdoblju ubijene 32 civilne osobe te je razrušen i spaljen veći broj stambenih i gospodarskih objekata. 

Drugookrivljenika se tereti da je 26. rujna 1991., u svojstvu zapovjednika "Isturenog komandnog mesta" (IKM) 13. Korpusa tzv. JNA na Mukinjama, protivno pravilima međunarodnog prava, naredio da se s područja brda Višnjevača (općina Korenica) izvede raketni napad višecijevnim raketnim bacačima 128 mm M-63 "Plamen" na kamp Grabovac u Grabovcu, u kojem su bile smještene izbjeglice s područja općine Korenica. Tijekom tog je napada, od posljedica eksplozija, smrtno stradalo troje civila, a više je civila teško tjelesno ozlijeđeno, kažu u DORH-u. Okrivljenici imaju prebivalište na teritoriju Republike Srbije i nisu dostupni državnim i pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

Komentara 2

GO
goran2hr
17:29 14.03.2023.

Ako, nekim čudom, ovi likovi ikada dođu u ruke "hrvatskog" pravosuđa, prvo, bez obzira na ovu presudu imati će pravo na ponovno suđenje. Drugo, "hrvatsko" pravosuđe ionako će ih osloboditi, a onda im slijedi odšteta, a i mjesto u hrvatskom Saboru. Tako da je ovo "suđenje" žešća predstava i bacanje novaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije