Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA JANAF

Podignuta optužnica protiv Dragana Kovačevića i Kreše Peteka, objavljeno za što ih se tereti

Podignuta optužnica protiv Dragana Kovačevića zbog korupcije u Janafu, arhivske fotografije
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/12
19.01.2024.
u 11:41

U optužnici se ističe da je Petek u zamjenu za dobivanje poslova isplatio Kovačeviću najmanje 13.272 eura u gotovini, a Petek je, na Kovačević zahtjev, podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta.

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića, kojeg tereti da je od poduzetnika Kreše Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanje poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijateljima kupovao odjeću. Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestilo u petak da je podiglo optužnicu zbog primanja i davanja mita.

Kovačevića optužnicom terete da je od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. tražio od Peteka da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za pogodovanje u okviru Janafovih nabava za izbor izvođača radova. To se, stoji u optužnici, odnosi i na pogodovanje u okviru radova za koje su u takvim nabavama odabirani Petekova tvrtka Elektrocentar Petek i njegovi poslovni partneri.

Prema optužnici, Kovačević je najprije informirao Peteka o Janafovim poslovnim planovima, planiranim investicijama i dinamici provođenja izbora izvođača radova, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna. Time je omogućio Peteku odabir investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a ujedno i prednost pred konkurentima u pripremi natječaja za izvođenje radova.

Kovačević je potom, stoji u optužnici, odobravao natječaje za koje je Petek pokazao interes, a u slučaju da su ponude Peteka i njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, preraspodjeljivao je novac u okviru Janafovog proračuna kako bi nabave bile dodijeljene Peteku i partnerima po njima prihvatljivim uvjetima.

VEZANI ČLANCI:

Pritom je Kovačević davao suglasnost za odabir Petekove tvrtke i njegovih partnera, iako ta Kovačevićeva ovlast nije propisana Janafovim internim aktima. Kovačević je na taj način, precizira se u optužnici, omogućavao zaključenje ugovora pa tako i dvaju ugovora za Janafove investicije na Terminalu Omišalj vrijednosti 1,4 milijuna eura i 597.178 eura. Uz to, Kovačević je nakon tako zaključenih ugovora osiguravao Petekovoj tvrtki i ažurne isplate predujmova.

U optužnici se ističe da je Petek u zamjenu za dobivanje poslova isplatio Kovačeviću najmanje 13.272 eura u gotovini, a Petek je, na Kovačević zahtjev, podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta.

USKOK je u srpnju 2022. podigao optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i njihovih suokrivljenika za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom. Tvrde da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

VEZANI ČLANCI:

Uz Kovačevića i Peteka, tom su optužnicom obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

Petek je, uz novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, zahvaćen optužnicom i u drugom kraku afere Janaf koja se također odnosi na namještanje poslova Elektrocentru Petek.

VIDEO Dražen Barišić i Vinko Grgić dovedeni pred suca istrage zbog afere Janaf

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije