Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAŠA BILIĆ

'Podaci građana čuvaju se u Hrvatskoj i brinu za njih domaći stručnjaci, što nije slučaj u svim zemljama EU'

Zagreb: Panel rasprava 'TIS 30 – suradnja, tehnologija i budućnost'
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
11.02.2022.
u 23:00

Hakerski napadi se događaju i događat će se, s tim u digitalnom svijetu moramo živjeti i što smo svjesniji, to ćemo se lakše boriti protiv toga - izjavio je.

Predsjednik Uprave Apisa Saša Bilić u Dnevniku HTV-a komentirao je nedavni hakerski napad. Podsjećamo, napadi hakeri postali su tema u javnosti nakon što je teleoperater A1 bio je na meti napada u kojemu su ukradeni podaci 100 tisuća korisnika.

Bilić je kazao da njihovi sustavi, softveri i stručnjaci zapravo svakodnevno evidentiraju pokušaji pristupa različitim aplikacijama koje se mogu kategorizirati kao hakerskim napadima. Dodao je da se srećom uspješno nose s tim.

Predsjednik Apisa je rekao kako je moguće da haker uđe u sustav i ostane neko vrijeme neprimjetan pa je to nešto čega se struka najviše pribojava te najviše tehnoloških i ljudskih napora ulaže da bi takve situacije u što kraćem roku razjasnili, kako se ne bi dogodila šteta za državni informatički sustav. Zapravo je, kaže svakodnevica da netko "čačka" po sustavu, to je digitalno
normalno.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

- Hakerski napadi se događaju i događat će se, s tim u digitalnom svijetu moramo živjeti i što smo svjesniji, to ćemo se lakše boriti protiv toga - izjavio je.

Što se tiče ulaganja u zaštitu sustava, kaže da već neko vrijeme provode strategiju Vlade u smislu ulaganje u državnu informatičku infrastrukturu.

- Tu su podatkovni centri najnovije generacije, tu je informatička oprema koja je zadnji krik onoga što svjetski IT omogućava. Možemo reći da je Hrvatska digitalno neovisna država i važno je napomenuti da svi državni podaci, to jest podaci nas građana se čuvaju u Hrvatskoj, na hrvatskim serverima i o tome brinu domaći stručnjaci. Što nije slučaj u svim zemljama Europske unije - napomenuo je.

Kazao je da podatkovni centri troše znatne količine električne energije, cijene tog resursa rastu i kada se takav jedan sustav konsolidira u nekoliko podatkovnim centrima, već se tu radi jedan zeleni učinak.

Kaže da je pad struje izazov, ali svi su njihovi centri dizajnirani da budu autonomni, rade na baterijama, agregatima, to je, kaže, standard struke, bave se svim mogućim rizicima, jedan od njih je i nestanak električne energije.

- Pojedinci trebaju biti osviješteni i ne davati svoje lozinke bilo kome, niti podatke o karticama, bankovnim računima. Tu je rizična kupovina preko interneta, ali što smo svjesniji toga, to ćemo se bolje zaštititi - poručuje.

VIDEO: Macron i Putin sjedili za stolom dugim četiri metra, otkriveno i zašto.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar peacemaker
peacemaker
14:00 12.02.2022.

Što je sa krivotvorenjem izbornih rezultata,lažiranjem potrebnog broja potpisa za referendumske inicijative,zloupotrebom osobnih podataka građana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije