Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOREDBA

Počinje sezona: Koji je način grijanja najisplativiji, a koji najskuplji

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
23.10.2017.
u 16:53

Konzultant za pitanje energetske učinkovitosti napravio je usporednu tablicu godišnjeg troška za grijanje iz koje je vidljivo koji energent, ovisno o energetskoj vrijednosti i jediničnoj cijeni, postiže najnižu cijenu iskoristive energije

Sezona grijanja je na vratima i uskoro nam dolaze sve hladniji dani.

Svakako je dobro poslušati savjet stručnjaka kako bi što jeftinije prošli prilikom zagrijavanja stanova i kuća, a da opet bude ugodno i dovoljno toplo za boravak.

Prema stručnjacima, trenutačno najisplativije grijanje je ono na prirodni plin s kondenzacijskom tehnologijom.

Konzultant Glasa Slavonije za pitanje energetske učinkovitosti Daniel Srb napravio je usporednu tablicu godišnjeg troška za grijanje iz koje je vidljivo koji energent, ovisno o energetskoj vrijednosti i jediničnoj cijeni, postiže najnižu cijenu iskoristive energije.

Najisplativije je grijati se na prirodni plin

Srb je godišnje troškove za grijanje postavio tako da se cijena iskoristive energije pomnoži s 20.000 kWh, koliko iznosi potrebna energija za grijanje slabije izolirane obiteljske kuće od 100 m2, kakve su učestale u Slavoniji, a podaci pokazuju da su Osječanima najisplativija dva energenta – plin i gradska toplana.

Za dvije lipe je od prve varijante skuplje grijanje na gradsku toplanu, a jednaka je vrijednost grijanja na plin i posušena drva – 31 lipu.

1/3

Na struju najskuplje

S obzirom na iskoristivu energiju po kwh najskuplje je grijanje na struju – 0,95 kuna.

“Iako mnogi sugrađani u posljednje vrijeme koriste ogrjevna drva vjerujući da se time smanjuju troškovi grijanja, preporuka je neka dobro provjere koliko ih koštaju drva i pod kakvim uvjetima ih nabavljaju. Ako su u mogućnosti drva nabaviti po nižim cijenama ili ako imaju svoju šumu, tada je i računica druga”, rekao je Srb.

Osim što je grijanje na prirodni plin s kondenzacijskom tehnologijom najisplativije, ono je i najugodnije za korisnika.

Komentara 8

DM
DM2008
17:13 23.10.2017.

Danas svaka budala piše članke...

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
19:57 23.10.2017.

Ovaj portal konkurira za titulu najvećeg smeća. Članak je potpuno nebulozan - pretenciozan naslov, potpuno bez sadržaja, bez usporedbe, bez znanja, ukratko bez pameti!

LI
lika64
17:46 23.10.2017.

da se Srb nije zaposlio u PPD, kad ovoliko plin propagira. Drva su zakon i najtoplije je s njima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije