Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvlačenje novca iz dinama

VIDEO 'Mamić ima puno ideja. A i bolje da nije ovdje jer bismo možda čuli svašta'

Osijek: Počelo suđenje Zdravku Mamiću i još šestorici za izvlačenje 200 milijuna kuna iz Dinama
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/12
19.10.2020.
u 10:42

Zdravka Mamića tereti se da je s računa Dinama u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura i trošio ih za svoje potrebe

Danas je trebalo početi novo suđenje braći Mamić za izvlačenje novca iz Dinama. Optuženi Damir Vrbanović nije se jutros pojavio na sudu u Osijeku. Rasprava je stoga odgođena i prije nego što je počela.

– Gospodin Vrbanović je upućen na testiranje na COVID, o rezultatima ćemo vas izvijestiti – rekao je njegov branitelj Janjko Grlić.

– To ste mi rekli u petak, danas je ponedjeljak – kazao je sudac Davor Mitrović.

– Nisam vam to rekao, nego da ima temperaturu – nastavio je Grlić.

– Onda sam vas pogrešno shvatio da ste rekli kako ga je već uputila liječnica na testiranje – dodao je sudac. 

Sudac je komentirao i kako to za sljedeći put neće biti dovoljno opravdanje za nedolazak. Sljedeće ročište je u ponedjeljak.

Video: Izjava odvjetnika Veljka Miljevića nakon odgode rasprave

 

– Zdravku Mamiću određeno je suđenje u odsutnosti. Ja sam u žalbi napisao da nisu ispunjeni uvjeti za suđenje u odsutnosti. Ona je odbijena. A naravno da sam se čuo s njim jer on uvijek ima puno ideja. No, možda je bolje da nije ovdje jer onda bi, možda, prije nego što formalno počne rasprava čuli svašta. Idući ponedjeljak opet smo tu – kazao je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević

Zanimljiv prijedlog iznio je Zoran Mamić.

– Netipična je situacija, svi putujemo iz Zagreba, imamo svoj posao i obitelji, ne znam što zakon kaže, ali ja sam spreman potpisati dokument da se, ako bi sud dopustio da ne dolazim na svaku raspravu, na tu okolnost neću žaliti. Putujem svaki dan ili dva dana u tjednu 600 kilometara, što nije ni lako, ni zdravo. Što ako se nešto dogodi putem? Ja vozim 600 kilometara, pa jurim na trening. Imam posao, moram prehraniti obitelj, platiti odvjetnike... – kazao je Z. Mamić.

Osijek: Počelo suđenje Zdravku Mamiću i još šestorici za izvlačenje 200 milijuna kuna iz Dinama
1/10

– Nemojte juriti nikamo, stići ćete na vrijeme. Zakon je jasan, mi postupak voditi moramo. Vidjeli ste kolika je dokumentacija, koliko je okrivljenika... – odgovorio mu je sudac Mitrović.

– Pa da, svi se oni moraju voziti u Osijek, to je... Zašto je to nemoguće uz moj pristanak?

– Zato što zakon kaže da ne može. Znači, 26. listopada vidimo se u 10 sati – zaključio je sudac.

Video: Dolazak Zorana Mamića na sud

 

Dodajmo kako je riječ o postupku u kojemu su spojene druga i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, a njemu će se suditi u odsutnosti jer je i dalje u bijegu. Dok je u trećoj optužnici sam Zdravko Mamić, u drugoj su, podsjetimo, i imena brata mu Zorana te sina Marija Mamića, zatim Damira Vrbanovića, Nikkyja Arthura Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića.

Tamo se ovu sedmoricu tereti za zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna. Spis je to od nevjerojatnih 46.000 stranica, a za njega je rezervirana cijela jedna soba na Županijskom sudu u Osijeku. I krcata je. Popis svjedoka, i to samo onih koje je predložilo tužiteljstvo, broji više od 180 imena.

Riječ je, naime, o optužbama da se novac iz Dinama izvlačio preko off shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima... Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Vrbanović, Krota i Stipančić. Zdravko Mamić, tvrdi USKOK, kao čelni čovjek Dinama inkriminiranih godina, dakle od kraja 2004. do kraja 2015. dogovarao je sklapanje ugovora između tih tvrtki i Dinama. USKOK smatra da su ugovori sklapani za usluge koje nisu obavljene, a istodobno su tim tvrtkama neosnovano prepuštana ekonomska prava od transfera igrača koje bi Dinamo u budućnosti prodao nekom drugom klubu. Obuhvaćeni su transferi desetak igrača Dinama, a među njima Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Luke Modrića, Marija Mandžukića...

Što se treće optužnice tiče, Zdravka Mamića tereti se da je s računa Dinama u Klagenfurtu podignuo 2,2 milijuna eura i trošio ih za svoje potrebe. Događalo se to, po optužnici, od rujna 2002. pa do ožujka 2007..

Video – Spis od 46.000 stranica: Zdravku Mamiću će se suditi u odsutnosti, svjedok opet Luka Modrić?

Ključne riječi

Komentara 88

KA
kanđija
10:37 19.10.2020.

Svi akteri su iz Zagreba ii tjera ih se na suđenje u Osijek. Već samim tim činom DORH i sud stavljaju optužene u nepovoljniji položaj. Hoće li se i Rimac i Kovačeviću suditi van Zagreba. Neće jer isti su "njihovi".

Avatar E_qrac
E_qrac
10:40 19.10.2020.

Kazna će biti novčana i on će biti slobodan, eto njega opet u Hrvatsku a kako je lijepo bilo bez njega, bez one bahatosti i onih krkanskih izjava u medijima.

DU
Deleted user
10:59 19.10.2020.

pa se kao neko čudi zašto je ovakvo stanje u državi i zašto je narod revoltiran i agresivan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije