Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Početak novog hladnog rata

U sukobu između Putina i Obame najviše će stradati Europljani

Proruski separatisti na mjestu pada aviona
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
19.07.2014.
u 20:43

Malezijska tragedija samo je potvrdila ono što ozbiljni geostratezi znaju već godinama, a to je da je Zapad predvođen SAD-om u latentnom geostrateškom sukobu s Putinovom Rusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin vidno je potresen i ljutit. Do sada se nekako i mogao braniti od napada da on stoji iza proruskih pobunjenika u Ukrajini. Nakon rušenja malezijskog zrakoplova i pogibije 298 putnika više nitko ne vjeruje u “ruske bajke“ i načelna obećanja.

Zapad je u prednosti kada je riječ o propagandnom ratu. Ukrajinske snage iskoristile su Putinovu slabost i sada stežu obruč oko Luganska.Međutim, rušenjem zrakoplova nije niti počela niti će završiti ukrajinska kriza koja je, zapravo, samo igralište na kojemu odmjeravaju mišiće Barack Obama i “ruski car” Putin.

Malezijska tragedija samo je potvrdila ono što ozbiljni geostratezi znaju već godinama, a to je da je Zapad predvođen SAD-om u latentnom geostrateškom sukobu s Putinovom Rusijom. Taj se sukob u početku manifestirao diplomatskim podbadanjima, zatim su počela koškanja i pokazivanje mišića, a sada sve to kulminira ukrajinskom malim ratom koji, kako sada stvari stoje, neće tako brzo završiti. Čeka nas u najboljem slučaju dugi hladni rat, a možda i nešto još gore.

Od rušenja Berlinskog zida Zapad želi proširiti svoju interesnu sferu do ruskih granica. U ovih 25 godina uspio je otrgnuti sve bivše komunističke zemlje koje nisu bile u sastavu Sovjetskog Saveza. Sada je na red došla i Ukrajina koja je, do nedavne pobune, figurirala kao svojevrsna tampon zona između dva bloka. Putin to tretira kao dolazak nepozvanog Zapada u svoje dvorište. Reagirao je aneksijom Krima i davanjem političke i vojne potpore proruskim pobunjenicima.

Rusija jednostavno ne prihvaća, ako baš ne mora, biti samo regionalna sila u svijetu u kojemu je SAD neprijeporni vladar. Putin želi svijet u kojemu će moći dati politički azil zviždaču Snowdenu a da se ne boji osvete ljutitog ujaka Sama. U sukobu između “dva ovna na brvnu”, dakle Obame i Putina, najviše bi mogla stradati Europska unija i njezina najvažnija i gospodarski najmoćnija država Njemačka.

Nije tajna da će od snažnijih ekonomskih sankcija Rusiji i eskalacije sukoba najviše stradati Europljani, dok će moćna Amerika praktično ostati netaknuta. Stoga ne začuđuje što Barack Obama i Angela Merkel imaju različit pristup krizi. Europa nevoljko ide u zaoštravanje odnosa s Putinom jer zna da ga tako neće srušiti, dok će, na drugoj strani, stvoriti još ljućeg “ruskog medvjeda”.

Rusija je jednostavno presnažna i prevažna država da bi se ignorirali neki njezini interesi.     

Komentara 257

Avatar Licemjerni
Licemjerni
21:18 19.07.2014.

Ovaj tjedan je njemacka kancelarka Merkel bila u Dubrovniku sa EU povjerenikom za energetiku Njemcem Günther Öttinger. Oni su Hrvatskoj dali zeleno svjetlo EU za ogromni LNG terminal na Krku! Taj LNG terminal je smrtni udarac putinovom juznom toku i uz to ogromna šansa i dobitak za Hrvatsku. Al o tome ovi novinarcici šute

L0
luena 01
21:17 19.07.2014.

Koga briga sto ce najvise Rusija stradati,imati najvecu stetu... Njihova igra njihova briga... daleko od toga da ce iko u Putinovo dvoriste samo nek se on ne siri u tudja... daleko im kuca bila sto svijet kaze...Cudim se samo onima koji se polomise podrzavajuci agresiju Rusije i Putina da ne odu njemu nego se sele po Europi ,zapadu ,USA ...Jednom popustiti znaci uvijek popustati,dat se ucjenjivati...

BK
B Kosa
21:06 19.07.2014.

Putin je poceo silu provoditi kao Staljin nad ruskim susjedima. Rusija je ojacala zahvaljujuci plinu i nafti. Putinu bi bilo najpametnije da napusti ukrainu potpuno neka Ukrainci sami biraju sa kime ce a ne ako cete u EU idem vam otimati teritorij

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije