Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen summit u Dubrovniku

Potpisani sporazumi za izgradnju pruge Rijeka – Zagreb i novi stadion u Rijeci

Poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/14
12.04.2019.
u 13:17

Kineski premijer Li Keqiang najavio je snažnije otvaranje kineskog tržišta, čime će povećati veze s Europom, ali i podići standard kineskoga naroda

Završen je summit 16+1 koji nakon današnjeg dana postaje 17+1, naime inicjativi se pridružila i Grčka odnosno njezin premijer Aleksis Cipras. Na završetku summita kineski premijer Li Keqiang je pozvao sve premijere u Kinu gdje će se dogodine održati ovakav summit. U Dubrovniku je otvoren Deveti poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Organizator je Poslovnog foruma Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, a okupilo se oko 1000 poduzetnika iz Kine i 16 europskih zemalja. Na Devetom poslovnom forumu zemalja SIE i Kine potpisano je sedam sporazuma

Tijek događaja:

13.24 - Kineski premijer Li Keqiang: Premijer Plenković je upravo dao sveobuhvatan pregled našeg sastanka na vrhu. Ovo je bio uspješan sastanak i želim zahvaliti hrvatskom premijeru, Vladi i hrvatskom narodu što su nam omogućili ovako uspješan događaj. Ujedinjeni smo u želji da postignemo bolju trgovinu i bolju suradnju. 

13.20 - Andrej Plenković: Ova suradnja je dio šire politike Kine za jačanje globalnih odnosa, ali i jačanja odnosa s Europom. Zahvaljujem svima koji su sudjelovati u summitu.

13:13 - Završen je summit 16+1 koji nakon današnjeg dana postaje 17+1, naime inicjativi se pridružila i Grčka odnosno njezin premijer Aleksis Cipras. Na završetku summita kineski premijer Li je pozvao sve premijere u Kinu gdje će se dogodine održati ovakav summit.

- Sretni smo što je Hravtska bila zemlja koja je organizirala ovaj sastanak, na kojemu je iniciajtiva proširena i na Grčku - rekao je Plenković koji je sastank ocijenio uspješnim na mnogim poljima. Očekuje se tješnja suradnja na,tehnološkom napredku, zdravstvu, šumarstvu, poljoprivredi, zaštiti okoliša.

Prije dolaska, Plenković je premijere pozvao na ručak na kojem će im on biti domaćin.

11:52 - Vrijeme je da se suradnja 16+1 u području poduzetništva i privatnog sektora digne na puno višu razinu. Vrijeme je da se svi planovi, potencijali i mogućnosti o kojima razgovaramo već deveti put na ovakvim forumima pokrenu i realiziraju - istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na 9. poslovnom forumu zemalja srednje i istočne Europe i Kine, održanom u sklopu 8. sastanka šefova vlada Kine i zemalja SIE (16+1), priopćili su iz HGK.

Naglasio je kako je suradnja na području resursa i infrastrukture hvalevrijedna, ali da je to samo temelj čija će se vrijednost pokazati kroz to koliko će ljudi, tvrtki i proizvoda tu infrastrukturu u konačnici koristiti. 

Foto: HGK

- Naših 16 država vidim kao poveznicu Azije i Europe, a ja osobno vidim Hrvatsku kao ulaz u tu skupinu zemalja. Iskoristite naš geostrateški položaj, naše luke i već razvijenu infrastrukturu kao jednu od glavnih baza za širenje na jedinstveno tržište EU-a - poručio je Burilović, dodavši kako trebamo osnažiti suradnju s Kinom u području inovacija te istraživanja i razvoja.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je poručio kako summit ima povijesni značaj za jačanje gospodarskih odnosa između Hrvatske i Kine jer se susreće 130 velikih kompanija, više od 360 malih i srednjih poduzeća, preko stotinu sudionika iz financijskog sektora, agencije, startupi i mnogi drugi. - Cilj naše ekonomske politike je jasan. Želimo kroz specijalizaciju i transformaciju hrvatskog gospodarstva i strukturne promjene u industriji izgraditi inovativno i konkurentno gospodarstvo koje raste stabilnim stopama, na održiv način - izjavio je Horvat, uz napomenu da su investicije ključ tih aktivnosti.

11:08 – U ovim trenucima sudionici summita došli su u hotel Palace gdje se održava središnji događaj, plenarna sjednica. Grčki premijer također je stigao u Dubrovnik, inicijativa će se vjerojatno proširiti na 17+ Kina.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Gospodarski forum u hotelu Rixos nastavljen je potpisivanjem niza memoranduma razumijevanja između Hrvatske i Kine, potpisanih u nazočnosti hrvatskog ministra Darka Horvata. Tako je uime Hrvatske ministar zdravstva Milan Kujundžić potpisao memorandum s predstavnikom jedne kineske farmakološke tvrtke. Memorandum razumijevanja potpisali su zagrebački Građevinski fakultet s kineskom tvrtkom za ceste i transport, koji se tiče razmjene znanja.

Tvrtka HŽ Infrastruktura i kineska tvrtka za ceste i mostove potpisali su sporazum koji se odnosi na izgradnju pojedinih dionica na pruzi između Rijeke i Zagreba. Potpisan je i memorandum koji se odnosi na izgradnju novog stadiona Kantrida u Rijeci, hotela i pratećih objekata. Potpisan je i memorandum za zajedničko razvijanje obnovljivih izvora energije i smanjenje stakleničkih plinova. Memorandum s Kinezima potpisala je i vlasnica tvrtke Metamorfoza koja bi otvorila Muzej iluzija u Kini.

10:42 – Kineski premijer Li Keqiang najavio je snažnije otvaranje kineskog tržišta, čime će povećati veze s Europom, ali i podići standard kineskoga naroda.

Najveći i najznačajniji skup koji se ikada održao u Dubrovniku nastavit će se 8. sastankom inicijative 16+1, čiji je cilj jačanje veza zemalja srednje i istočne Europe s Kinom.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

10:28 – Ekonomija Kine devet je puta veća nego ekonomije svih 16 država srednje i istočne Europe. Ova velika ekonomija pruža sjajne mogućnosti svima nama – naglasio je Plenković koji je u svom govoru istaknuo prednosti Hrvatske, prije svega turizam, s obzirom na to da broj gostiju iz Kine konstantno raste te s obzirom zemljopisni položaj koji Hrvatskoj omogućuje da njezine brodske luke postanu ulaz u srednju Europu.

– Pelješki most koji smo jučer posjetili jedinstveni je simbol ulaska Hrvatske u EU, ali i kineske ekonomije koja želi da im to bude ulaz u poslove sa zemljama EU – rekao je Plenković.

Jedan od konkretnih i prvih rezultata ovog kongresa jest puštanje u rad internetske platforme koja će biti koordinacijski mehanizam za mala i srednja poduzeća. U Kini je 90 posto malih ili srednjih poduzeća, a svakoga dana otvori se 15.000 novih!

Poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine
1/38

9:31 – Gospodarski forum započeo je uvodnim obraćanjima predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, premijera Narodne Republike Kine Li Keqianga, hrvatskog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i ministra trgovine Narodne Republike Kine Zhonga Shana. 

Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang otvorili su Deveti poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku.

Video: Premijeri u Dubrovniku pokrenuli postavljanje najvećeg pilota na Pelješkom mostu

Komentara 69

ST
Stipan
10:05 12.04.2019.

Plenković se obratio okupljenima vjerovatno na perfektnom Engleskom kao i predsjednica a ne kao svi prije njih koji nisu dobro ni Hrvatski baratali. Konačno imamo i premijera i predsjednicu svjetskog kova i možemo biti ponosni.

FU
furest
12:37 12.04.2019.

usli smo u eu s velikim ocekivanjima a sada trazimo spas u kini , to se zove Hr strategija

Avatar Foton
Foton
12:07 12.04.2019.

Kinezi obicno iskljuce domorodce iz svojih projekata. Tesko je uskladiti tvrdi kineski rad i tvrdi neard domorodaca. Zanima me kako ce se Kinezi i Hrvati uskladiti. Mozda, oni rade , a mi organizirmo komemoracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije