Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Počelo suđenje Mići Cekinoviću za ubojstva Hrvata iz Slunja

cekinović
Kristina Štedul Fabac/VLM
20.10.2009.
u 09:43

Cekinovića se tereti da je kao zapovjednik čete Teritorijalne obrane Primišlje, tzv. SAO Krajne, 1991. godine naređivao i dozvoljavao da se uhićuju, fizički zlostavljaju i ubijaju Hrvati na području Slunja i okolice.

Ne osjećam se krivim - izjavio je Mićo Cekinović (59) kojem je pod predsjedanjem Ante Ujevića na Županijskom sudu u Karlovcu počelo suđenje za ratni zločin u Domovinskom ratu.

Cekinovića se tereti da je kao zapovjednik čete Teritorijalne obrane Primišlje, tzv. SAO Krajne, suprotno odredbama Ženevske konvencije u studenome 1991. godine naređivao i dozvoljavao da se uhićuju, fizički zlostavljaju i ubijaju Hrvati na području Slunja i okolice, te da se zatim pale i razaraju njihove kuće i ostale gospodarske zgrade. Tako su, prema optužnici, u naselju Ivšić ubili Pavu Ivšića, a u Gornjem Primišlju izudarali i na vojnom poligonu u Slunju zatočili Tomu Kosa. Nakon takvih događanja najveći dio Hrvata s tog područja protjeran je iz svojih domova.

Za zločine na slunjskom području na Županijskom sudu u Karlovcu 2002. godine pokrenuta je istraga protiv čak 40 osoba. Dosad je okončan postupak protiv zapovjednika Miljana Strunjaša koji je proglašen krivim i osuđen na 12 godina zatvora te Milana Grubješića koji je dobio istu kaznu.

Zdravko Pašić osuđen je na 12 godina u odsutnosti, a Nenad Tepavac kao jedan od izravnih počinitelja dobio deset godina zatvora također na Karlovačkom sudu. Strunjaš sada kaznu izdržava u Srbiji, a za ostalima je raspisana međunarodna tjeralica. Na temelju tjeralice ovog ljeta na granici Bosne i Hercegovine u pokušaju ulaska u Srbiju uhićen je i Mićo Cekinović. On trenutačno ima prebivalište u Čačku, a u Bosnu je ušao kao zaposlenik jedne tvrtke iz Srbije koja ga je uputila ne teren i obavljenje poslova na ugovorenom gradilištu u susjednoj državi. Nakon uhićenja izručen je Hrvatskoj, a od 6. srpnja ove godine je u pritvoru u Karlovcu.

Komentara 4

ZA
zaboravi
20:32 20.10.2009.

Ovde izgleda ko prstom pokaze u nekoga koga ne voli i odma na optuzenicku klupu.Izgleda i smrdi kao za vrijeme komunista.Pa ljudi sto je trebao da cini da njega ubiju izgleda da bi tad bilo najbolje.Koliko su srbi pocinili zlocina pa ko njima sudi,daj ne prodajite svoje borce-ljude.Svi koji su ustali da brane svoju domovinu izgleda da im treba da se sudi.Musliman sam i muka me fata kad ovako sto procitam.Bio sam u Zadru 1992-1994 i sto su srbi cinii dole,granatirali su Zadar i okolna mjesta cijelo vrijeme.Ko odgovara za taj terorizam sto je cinjen.

MA
Manitu_
11:54 20.10.2009.

Hm. mislim da si malo pobrkao stvari :) Ovaj ima srpsku putovnicu a uhvacen je od strane bosanaca po interpolovoj tjeralici. Nema covjek veze sa bosnom samo je dosao poslovno preko tvrtke pa ga maznuli na granici :)

AL
alijagjas
12:37 20.10.2009.

Hm, sareni u Krajini nisu bili pod nicijom komandom , a oni su ucinili vecinu zlocina. Njih nisu mogle kontrolirat ni specjalne marticeve jedinice, a kamoli teritorijalna obrana. Martic je zbog sarenih trazio pomoc od specijalaca Republike Srpske. Taj tip je previse sonjav da bi on bio u stanju nesta ozbiljno da uradi, a kamoli da se usprotivi sarenima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije