Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDEKS 6

Počelo suđenje za kupnju ispita na Medicini: Petero optuženih niječe krivnju

Medicina
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.03.2014.
u 17:15

Što se tiče petero optuženika kojima je počelo suđenje, njihovi su branitelji u svojim uvodnim govorima ustvrdili da će tijekom postupka dokazati kako optuženici nisu počinili to za što ih se tereti.

Nismo krivi! – kazali su Ivan Šitum, Andrija Čakarun, Mate Milas, Božo Lončar i Hrvoje Lončar, petorki kojoj je na zagrebačkom Županijskom sudu pred vijećem sutkinje Jasne Smiljanić počelo suđenje u aferi Indeks 6.

Riječ je o optužbama za kupnju ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a USKOK-ovom optužnicom u počeku je bilo obuhvaćeno 11 optuženika, što profesora i asistenata, što posrednika i studenta. No, šestero optuženih, među kojima je bio i profesor Zlatko Kelović, priznalo je krivnju te su se nagodili s USKOK-om. Kelović je osuđen na dvije godine zatvora, dok su ostali dobili uvjetne kazne ili kazne zatvora koje su im zamijenjene radom za opće dobro.

Što se tiče petero optuženika kojima je počelo suđenje, njihovi su branitelji u svojim uvodnim govorima ustvrdili kako će tijekom postupka dokazati da optuženici nisu počinili to za što ih se tereti. S druge strane, Mirna Rukavina, zamjenica ravnatelja USKOK-a, u svom je uvodnom govoru kazala da će USKOK tijekom suđenja dokazati kako su navodi optužnice istiniti, a među predloženim dokazima su i snimke tajno snimljenih razgovora.

Saslušano je i nekoliko svjedoka, koji su uglavnom iskazivali o tome kako je funkcionirao Zavod za anatomiju, a većina saslušanih svjedoka kazala je i da u poslovima koje obavljaju, oni nemaju doticaja s pisanjem i ispravljanjem ispita. Inače, prema optužnici, sve se događalo tijekom rujna 2012., a studenti i njihovi roditelji su preko posrednika za prolazak ispita iz anatomije, bez da na njega izađu, plaćali od 500 do 2000 eura.

>> 'Studenti Medicinskog fakulteta unaprijed su dobili pitanja za ispit'

 

Komentara 14

VK
vk52
17:22 26.03.2014.

Taki nam danas vode drzavu koji su kupovali ili po poznanstvu dobijali ispite,rezultati se vide ne mogu se sakriti.

KA
kafka
20:42 26.03.2014.

Lažiranje doploma. Kupovanje ispita. Takvi vezama i korupcijom istiskuju one doista kompetentne. To je perfidno uništavanje samog tkiva društva i može se staviti u kategoriju specijalnog rata. Može zvučati neobićno ali to je terorizam u visokom školstvu. Time se ubijaa visoko škojstvo ali prije svega uništava se kvaliteta funkcioniranja društva.

KA
kafka
19:42 27.03.2014.

Po pravomočnoj presudu svi sadašnji i bivši studenti Medicinskog fakulteta trebaju tužiti fakultet zbog nanesene i materijalne štete. A onda neka fakultet traži materijalnu odštetu koju mora isplatiti oštećenima, od korumpiranih profesora. Kad profači i ostali budu ostali bez kuča,a, vila i ušteđevina nikome više neće pasti na pamet korupcija i rušenje ugleda fakulteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije