Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon dočekali

Počeli radovi na obnovi pročelja palače obitelji Brlić

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
01.10.2014.
u 16:55

Krovište je bilo pred urušavanjem, pročelje dotrajalo, prozorska stakla razbijena

Nakon što je proljetos detaljno sanirano krovište, prije nekoliko dana započeli su radovi na obnovi pročelja palače obitelji Brlić na brodskom Korzu. Izvođač radova službeno je uveden u posao, a ukupna vrijednost radova, čiji se završetak očekuje do kraja godine, iznosi 689.169 kuna. Grad Slavonski Brod palaču je sa svom pokretnom i nepokretnom imovinom kupio od spisateljičinog unuka Božićka Mohačeka prije tri godine, izdvojivši tada iz proračunskih sredstava 345 tisuća eura. Moderna neoklasicistička građevina u centru grada sagrađena je 1885. i danas je spomenik kulture pod zaštitom. Prijašnji vlasnici u palaču godinama nisu ulagali gotovo ništa.

Krovište je bilo pred urušavanjem, pročelje dotrajalo, prozorska stakla razbijena. U dvorištu su stasala samonikla stabla, obrasla šikarom i korovom. Dio palače Brlić, točnije dvije dvorane Likovnog salona "Vladimir Becić" u prizemlju zgrade, bile su jedini donekle uređen prostor.  Obnova kuće Brlić, u kojoj su nekada živjeli poznati Brođani, pisac i jezikoslovac Ignjat Alojzije Brlić, političar i publicist Andrija Torkvat Brlić, slikarica Fani Brlić-Daubachy i slavna dječja spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić, za Grad Slavonski Brod značajna je investicija. Ona se procjenjuje na gotovo četiri milijuna kuna. Dio sredstava potrebnih za obnovu i uređenje osigurat će Ministarstvo kulture, a novac će biti tražen i putem EU fondova. Temeljita obnova, restauracija namještaja, knjiga i drugih vrijednih pokretnina raditi će se više godina, u etapama, ovisno o osiguranim financijskim sredstvima.

Kada radovi budu gotovi, palača će postati muzej posvećen Brlićima. Brođani će tada dobiti novi prostor za razne kulturne događaje, književne večeri, predstavljanje knjiga, izložbe, umjetničke radionice i slično.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije