Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKI SUKOBI U CRNOJ GORI

Ustoličen mitropolit Joanikije: Policija od jutra baca suzavce, prosvjednici zapalili gume

Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL
1/23
05.09.2021.
u 12:00

Nekoliko prosvjednika i pripadnika policije ozlijeđeno je u sukobima, priopćeno je iz Uprave policije Crne Gore

Ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Cetinjskom manastiru razbjesnilo je brojne građane koji su, nakon jučerašnjeg prosvjeda, noć proveli uz barikade. Crnogorska policija počela je u nedjelju rano ujutro akciju razbijanja prosvjeda na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija tako što je suzavcem razbila grupu prosvjednika. Usprkos neredima, mitropolit Joanikije je ustoličen.

15:58 - Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je da prati situaciju u Crnoj Gori. Naveli su da osuđuju svaki oblik nasilja. Više o tome pročitajte OVDJE

11:55 - Situacija u crnogorskoj prijestolnici je mirna, građani su u šetnji ulicama Cetinja, a policija raščišćava ostatke barikada i uspostavlja redovit promet.

11:20 - Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije napustili su Cetinjski samostan i helikopterom otišli u Podgoricu.

11:00 - Uprava policije navela je za Vijesti.me da je privedeno 14 osoba, a dvije su uhićene. U neredima na Cetinju ozlijeđeno je sedam policajaca

10:26 - Završena je ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. 

10:10 - Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru gdje je ustvrdio da će trebati dosta vremena da se "prevladaju podjele". 

- Učinili smo sve da ih izbjegnemo, ali trebat će nam puno vremena, kazao je. 

- Svojim dolaskom i dijeljenjem briga pokazali ste veliku ljubav prema čitavom narodu Crne Gore, rekao je Joanikije u obraćanju srpskom patrijarhu Porfiriju.

09:58 - U tijeku je ustoličenja mitropolita Joanikija.

09:39 - Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) Porfirije objavio je na Instagramu snimku dolaska helikoptera kojim su on i mitropolit Joanikije stigli na Cetinje izbjegavši prosvjednike.

- U slavu Boga živoga stigosmo na Cetinje da izvršimo ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija. Sve pozivamo na mir i molitvu Gospodu Hristu, napisao je na Instagramu patrijarh.

09:14 - Nekoliko prosvjednika i pripadnika policije ozlijeđeno je u sukobima, priopćeno je iz Uprave policije Crne Gore. 

09:03 - Uhićen je savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović, potvrdio je za Vijesti.me potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Veljović je ranije danas, tijekom prosvjeda, započeo napad na policiju. Snimku tog napada objavio je Dritan Abazović na Twitteru.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić također je naveo da je Veljović uhićen.

- Brzom policijskom reakcijom, koju sam naredio, stavljene su Veselinu Veljoviću lisice, naveo je Krivokapić. 

Krivokapić je osudio napade na policiju i nazvao ih "napadom na državu"

- Sve što se jučer i danas dogodilo na Cetinju pokušaj je terorističkih akcija, ustvrdio je. Nalogodavci su, po premijeru Krivokapiću, čelni ljudi Demokratske partije socijalista (DPS), stranke predsjednika Mile Đukanovića.

- Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u suradnji s organiziranim kriminalnim skupinama kojima će država stati na put, napisao je Krivokapić na Twitteru.

08:55 - Počela je ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija, javlja Nova.rs.

08:44 - Vlado Marić, novinar Nove BH, objavio je na svom Twitter profilu niz snimki koje prikazuju da su na blokadi ceste prema Cetinju zapaljene automobilske gume. Proširio se gusti crni dim, a na tom je području okupljeno mnogo prosvjednika. 

08:34 - Helikopter je preletio Cetinje, a prosvjednici su, nakon što su ga ugledali, krenuli prema Cetinjskom manastiru. U helikopteru su na ustoličenje stigli patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije.

08:32 - Autobusi sa svećenicima, koji su krenuli prema Cetinju, vratili su se u Podgoricu. 

08:18 - Policijske snage oko Cetinjskog manastira sve su brojnije, dok službenici na glavnom Trgu pozivaju građane da se povuku

Na prosvjednike je ispaljeno nekoliko suzavaca, a jedan sudionik je uhićen, javljaju Vijesti.me

07:20 - Crnogorska policija počela je u nedjelju rano ujutro akciju razbijanja prosvjeda na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija tako što je suzavcem razbila grupu prosvjednika koji su se nalazili na središnjem trgu crnogorske prijestolnice. Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina prosvjednika koji su u zoru počeli da okupljati na središnjem trgu.  

Prosvjednici i dalje drže barikade na ulazu u Cetinje i tamo još nema policije. Prilazi Cetinju, blokirani od subote popodne, a prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, povijesnoj i vjerskoj crnogorskoj prijestolnici.  

Prosvjednici su probili policijsku blokadu na ulazu u Cetinje i zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali se postavili i kao živi štit. Procjena medija je da se na barikadama nalazi nekoliko tisuća prosvjednika, a dio njih nakratko se jučer sukobio sa policijom prilikom probijanja policijskog kordona.  

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u subotu navečer da Srpska Pravoslavna Crkva neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju u nedjelju. 

"Ujutro s Božjom pomoći i molitvom za mir svi arihereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog", rekao je patrijarh za Tanjug. Poručio je da SPC nikad neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Prosvjednici su kazali da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije da dođu u prijestolnicu. Blokiran je i pravac prema Budvi. U subotu predvečer u Cetinje je stigao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Prethodno je optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji. 

Komentara 251

Avatar vatrogasac
vatrogasac
07:34 05.09.2021.

Daleko od Boga i crkvenog nauka,po zlu poznata srbijanska pravoslavna crkva širi svoj utjecaj,ognjem i mačem,toliko puta već viđeno na nesretnom prostoru jugoistočne Europe. Premlaćivanjem i lomljenjem kostiju do vlasti i konačnog izlaska na Jadransko more! Podrška časnom narodu Crnee Gore u borbi za neovisnost i goli opstanak pred velikosrbskim agresorom!

HI
hiohio
07:44 05.09.2021.

Kako je rekao onaj ludi vuk drašković, prvo idu srbijanski popovi, topovi pa lopovi.

DE
Demigodessnixie
09:07 05.09.2021.

Podrska Crnogorcima...sramotna okupacija Crne Gore od strane lazljive i grabezljive SPC je samo pocetak, oni nikad ne odustaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije