Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE POD KONTROLOM

Počasni konzul na Islandu za Večernji: 'Vidio sam plamen sa svog prozora'

A volcano spews lava and smoke as it erupts near Grindavik
Foto: CIVIL PROTECTION OF ICELAND/REUT
1/5
19.12.2023.
u 13:10

Erupciji su prethodili potresi, a vulkan, koji je aktivan već neko vrijeme, ponovno je proradio oko 22 sata da bi se smirio oko 1 iza ponoći

Nebo nad Islandom najjače se zacrvenilo sinoć u 23.30 sati po lokalnom vremenu. Plameni odsjaj lave koju je izbacio vulkan pored mjesta Grindavik na jugozapadu otoka vidio se nadaleko, pa i u glavnom gradu Reykjaviku, kojih 30-ak kilometara od vulkana. Erupciji su prethodili potresi, a vulkan, koji je aktivan već neko vrijeme, ponovno je proradio oko 22 sata da bi se smirio oko 1 iza ponoći.

- Vidio sam plamen sa svog prozora - kaže nam hrvatski počasni konzul Hallgrimur Olafsson. Hrvatska nerezidencijalno pokriva Island iz Danske. No, dodaje počasni konzul koji živi u Kopavoguru, drugom po redu po veličini gradu na Islandu, tik uz Reykjavik, nije primijetio nikakvu paniku među stanovnicima.

- Već smo se naviknuli, a i ljudi su već prije evakuirani iz osjetljivih područja. Osim toga, imamo jako dobre stručnjake koji uvjeravaju da je stanje pod kontrolom. I, iako izgleda žestoko, zapravo je manja erupcija. Dodatni plus je što se vjetar okrenuo. Postojala je zabrinutost od plinova i prašine iz vulkana, no vjetar ih je odnio u suprotnom smjeru, dalje od glavnog grada  - dodaje i podsjeća na veliku erupciju 2010., nakon koje je cijeli europski zračni prostor bio u kolapsu. Ovo nije ni blizu, kaže. Zasad nema prekida letova za i s Islanda, a međunarodni koridori letova ostaju otvoreni. Također postoji dobar pristup svim rutama do zračne luke Keflavík.

Mjesto koje je najbliže aktivnom vulkanu - Grindavik - evakuirano je još 10. studenoga, kad je zabilježena veća vulkanska aktivnost. No dva dana kasnije, odlučeno je da se stanovnicima dopusti da se vrate po svoje stvari, no od tad je većina na sigurnom, i to po cijelom Islandu.

POVEZANI ČLANCI:

- Na početku su bili smješteni u sportskim dvoranama, no brzo je napravljen plan pa je sada jedan dio u hotelima, drugi u vikendicama, treći kod rođaka - opisuje. Kaže da nije dobio niti jedan poziv Hrvata za pomoć u cijelo ovo vrijeme. U Grindaviku je bilo hrvatskih državljana, no i oni su otišli na sigurno. 

>> VIDEO Erumpirao vulkan na Islandu: Izdano upozorenje, na prijenosu uživo vidi se kako izlazi lava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije