Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor

Pobačaje odbija još samo bolnica u Požegi

Siniša Varga
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
05.12.2014.
u 14:03

Žene koje traže pobačaj na Sv. Duhu će pregledati i poslati na zahvat u Vinogradsku

Još prije dva tjedna u pet hrvatskih bolnica ginekolozi su odbijali obavljati pobačaje zbog priziva savjesti, čime je zakonsko pravo žene bilo ozbiljno ugroženo. Nakon dopisa resornog ministra sanacijskim ravnateljima tih bolnica, u kojem ih je pozvao da u najkraćem roku omoguće ostvarivanje zakonskog prava na prekid trudnoće, stvari su se potpuno izmijenile. U Općoj bolnici “Hrvatski ponos” u Kninu tri od četiri ginekologa više se ne pozivaju na savjest, kako je to bilo posljednjih godinu dana.

U Kninu je to bio bunt

– Tražila sam od liječnika pismeno očitovanje i samo se jedan pozvao na savjest – kaže nam dr. Antonela Karačić, sanacijska upraviteljica kninske bolnice.

Kninski liječnici priziv savjesti proglasili su ne iz uvjerenja, nego iz bunta, objašnjava, zbog afere u kojoj je jedna osoba u njihovoj ustanovi isprovocirala mobing. Riječ je o aferi koja je potresla bolnicu u ljeto 2013., kada je medicinska sestra zbog priziva savjesti dobila otkaz pa je vraćena na posao. Za to su vrijeme kninski liječnici bili meta radikalnih zagovornika zabrane pobačaja.

Zagrebačka Klinička bolnica Sveti Duh potpisala je sporazum s KBC-om “Sestre milosrdnice”, prema kojem će žene koje traže pobačaj na ginekologiji Svetog Duha pregledati, a na zahvat slati u Vinogradsku, rekao nam je doc. dr. sc. Berivoj Mišković, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh. U Uredu ravnatelja objašnjavaju da su odmah po zahtjevu iz Ministarstva osigurali provedbu.

– Sve pacijentice koje zatraže prekid trudnoće bez medicinske indikacije odmah će biti pregledane i obavit će se ultrazvučna dijagnostika te izdati povijest bolesti, bez naplate. S obzirom na trenutačnu činjenicu, da su svi liječnici Klinike na temelju prava iz Zakona o liječništvu uložili priziv savjesti, sukladno sklopljenom sporazumu, pacijentica se upućuje u suradnu ustanovu – KBC “Sestre milosrdnice”, radi obavljanja samog zahvata – opisuje Ivan Zlopaša iz Ureda zamjenika ravnatelja.

– Pobačaji na zahtjev zainteresiranih pacijentica obavljat će se u vrlo skoro vrijeme na Odjelu za ženske bolesti i porodništvo naše ustanove po cijeni koja je sukladna bolnicama u okruženju koje obavljaju isti zahvat – odgovorio nam je Dubravko Korenika, sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Vinkovci, koja je dosad upućivala žene na pobačaj 20 kilometara dalje, u Vukovar. Korenika napominje da će pobačaje obavljati liječnik – vanjski suradnik s važećom licencijom, s obzirom na to da vinkovački ginekolozi zahvat ne žele obavljati.

Najbolja, a izuzetak

Pred Sanacijskim vijećem Opće bolnice Našice upravo je ugovor prema kojem će prekid trudnoće na zahtjev žene obavljati ginekologinja iz jedne druge našičke zdravstvene ustanove. Tako će sada i našička bolnica, nakon što u njoj 15 godina zahvat nisu obavljali, ženama koje se na njega odluče i obaviti.

U požeškoj bolnici Služba za ginekologiju i porodništvo jedinstvena je s pakračkom, nakon spajanja tih dviju bolnica, a djeluje na dvije lokacije.

– Na lokaciji Požega svih šestero specijalista pozvalo se na priziv savjest, ali zato pobačaje na zahtjev pacijentice obavljamo na lokaciji Pakrac – poručuju. Time je požeška bolnica, koju je Varga proglasio najboljom u Hrvatskoj, jedina koja nije promijenila način rada nakon ministrova zahtjeva. Cijene pobačaja u bolnicama kreću se od 1500 do 2500 kuna.

>> Pozaić o Holy: navodna stranka ekologije propagira kulturu smrti

Komentara 31

QQ
qqriqrac
14:22 05.12.2014.

Trudnoća nije bolest. Prema tome čin pobačaja nije liječenje i ne smije se financirati iz HZZO-a. K tomu to je ubojstvo.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:07 05.12.2014.

Popili koje piće i dogovorili se koja će bolnica dobiti bonuse na ubojstva dječice .Jesu razmotrili možda i plan gđe Holy o stimuliranju doktora koji će štancati abortuse radi bonusa ?

BO
boris
14:50 05.12.2014.

Nije potpuno jasno kkav je to priziv savjesti ako žene šalju nakon pregleda na drugo mjesto da se izvrši prekid trudnće. To više liči na licemjerstvo. Osim toga izgleda da se u nekim bolnicama moraju dodatno zaposliti oni ginekolozi koji rade pobačaj, tako da drugima prijeti otkaz, jer zašto bi trrebalo toliko njih. Normalno je da pobačaj plaća svatko iz vlastita đepa, a ne da to snose porezni obveznici. Trudnoća nije bolest, umjetna oplodnja nije liječenje, kontracepcija u najviše slučajeva nije lijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije