Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ženska mreža hrvatske

'Još su žive žene koje su same napravile pobačaj vješalicama, ne želimo da se to ikad ponovi'

prosvjed,pobačaj,Ženska mreža Hrvatske
Foto: Tea Romić
1/2
28.11.2014.
u 12:59

Bojana Genov, aktivistkinja Ženske mreže Hrvatska, rekla je da su došle prosvjedovati protiv "puzajuće kriminalizacije pobačaja koja se već godinama potiho događa u Hrvatskoj"

Žene koje su iz niza razloga prisiljene napraviti pobačaj ne smiju biti diskriminirane i šikanirane, poručile su aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske koje su danas došle na Markov trg protestirati u povodu drastičnog kršenja reproduktivnog prava žena u Hrvatskoj.

Bojana Genov, aktivistkinja Ženske mreže Hrvatska, rekla je da su došle prosvjedovati protiv "puzajuće kriminalizacije pobačaja koja se već godinama potiho događa u Hrvatskoj".

– Prosvjedujemo i protiv toga da žene nemaju pristup primjerenom pobačaju u za to licenciranim ustanovama javnog zdravstva, zbog toga što one koje budu primljene trpe šikanozni postupak od medicinskog i nemedicinskog osoblja i zbog toga što je cijela procedura neujednačena, a žene su ekonomski kažnjene time što plaćaju pobačaj velikim iznosima, u svakom dijelu Hrvatske različitim, što pokazuje da to nije standardizirana usluga nego da su žene tako kažnjene jer nešto čine – objasnila je Genov te dodala da smatraju da je vrijeme da se Vlada prestane ulizivati Crkvi i crkvenim krugovima i da omogući ono što omogućuje zakon.

– U podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine u predgovoru njihove brošure koja prati pobačaje i porode, piše da njihovi podaci nisu točni zato što bolnice ne dostavljaju izvješća. Inzistiramo da se ta izvješća dostavljaju, da sadrže podatke i tražimo od Vlade, odnosno Ministarstva da osnuje povjerenstvo koje će istražiti rast broja pobačaja koji se navode kao ostali pobačaji, odnosno spontani pobačaji. Smatramo, ako su ti podaci točni, a mi mislimo da nisu, da su oni indikator opasnog pada reproduktivnog zdravlja žena i to Ministarstvo mora istražiti. Sljedeće godine očekujemo brošuru Zavoda za javno zdravstvo u kojoj neće pisati da su podaci nepotpuni i netočni, nego da će Ministarstvo uvesti reda u ovo područje – naglašava Genov te dodaje kako se pobačaji moraju raditi isključivo u licenciranim ustanovama, a ne u privatnim ordinacijama.

– Cijela sfera reproduktivnog zdravlja u stvari je prešla u privatnu sferu, u sivi biznis privatnih ginekoloških ordinacija, nadam se još ne i negdje drugdje, ali ako se ovako nastavi, očekujemo da će se pobačaji ponovno raditi, a još su žive žene koje su same napravile pobačaj vješalicama i mi ne želimo da se to ikada više ponovi – jasna je poruka aktivistkinja Ženske mreže Hrvatske. Javljaju im se, kažu, žene koje zanima gdje mogu obaviti pobačaj jer ne žele ići u ustanove javnog zdravstva.

– U nekim ustanovama, to sam ja vidjela na svoje vlastite oči, medicinske sestre stavljaju svoju poeziju u kojoj veličaju nerođeno dijete, plod, porođaj, pa je žena koja dođe na taj prijamni šalter već time šikanirana. Ne smije biti nikakvih ideološki obojenih poruka u ustanovama javnog zdravstva, to je zdravstvena usluga koju treba obaviti – priča Genov te dodaje kako im se žene javljaju jer se sve više doktora u bolnici poziva na prigovor savjesti, a privatno rade pobačaje. Žene koje su na to upozoravale dolaze iz Zagreba i Zaboka.

– Pravo na prigovor savjesti, naravno da svaki liječnik ima na to pravo. To je individualno, a ne kolektivno pravo. Ne može javna ustanova imati prigovor savjesti, ako neki liječnik ne želi raditi pobačaj i druge postupke koji se protive njegovom vjerskom ili svjetonazornom opredjeljenju, on treba promijeniti struku ili treba otići u privatnu ordinaciju koja to ne radi. Ustanova, ako ima takve liječnike, treba zaposliti nekoga tko nema prigovor savjesti, ne može cijela bolnica imati prigovor savjesti, to je protivno svim mogućim standardima i zdravom razumu – nastavlja Bojana Genov. Problem je i što je to jedina zdravstvena usluga u Hrvatskoj kojoj se cijena formira na zdravstvenom tržištu, što također kažnjava žene, drže aktivistkinje.

– Legalni pobačaj mjera je koja je uvedena u svim pristojnim klinikama jer štiti zdravlje života žena. Žene su od pamtivijeka pribjegavale pobačaju kao krajnjem sredstvu da ne rode neželjeno dijete. One će uvijek naći način, znamo iz zemalja u kojima je pobačaj kriminaliziran, da to obave. Ne želimo da se to događa u Hrvatskoj. Medicinska ustanova sa stručnim timovima, neideologiziranim pristupom ženi najbolja su brana kvarenju ženskog reproduktivnog zdravlja i njihovoj diskriminaciji – zaključuju aktivistkinje koje su na Markovu trgu prosvjedovale s vješalicama u ruci.

>>Pobačaj u tjesnacu između nužde i moralnih načela

>>Za pobačaje ginekolozi vanjski suradnici

Komentara 79

ĆA
ćaćaća
13:44 28.11.2014.

još jedan skh organizacija koja se voli nazivati "slobodnom udrugom"..sve ide šablosnki..oni donesu transparente partijski mediji to posnime i naprave kao veliki slučaj od toga i onda se kao na taj način vrše veli pritisak na političare da donesu zakone kako to njima paše..mislim da pjongjang političari imaju što naučiti od naših nasljednika skh...sve je inscenirano ali toliko perfidno da je komedija zagarantirana..

DA
danho
14:13 28.11.2014.

"Legalni pobačaj je mjera koja je uvedena u svim pristojnim ženama jer štiti zdravlje života žena. Žene su od pamtivijeka pribjegavale pobačaju kao krajnjem sredstvu da ne rode neželjeno dijete" Jesam ja luda ili samo ja vidim izopaćenost ovog teksta i cijele priče??

Avatar dmitarX
dmitarX
14:27 28.11.2014.

dokone partizanke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije