Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bajs o analizi

Po uspješnosti u turizmu Hrvatska četvrta na svijetu!

\'ljeto..brela...10.07.2008.  brela, turisticka patrola,  foto: Goran Stanzl\'
Goran Stanzl/PIXSELL
27.12.2010.
u 18:27

Bolje nego hrvatskom u 2010. išlo je samo turizmu J. Koreje, Kine i Njemačke, a među pet najboljih posljednji je Meksiko

Samo su Južna Koreja, Kina i Njemačka u svjetskom turizmu ove godine bile uspješnije od Hrvatske. Prve tri zemlje uspjele su ugostiti 28, 23 i 11 posto više stranih gostiju nego 2009., Hrvatska je četvrta zahvaljujući plusu od sedam posto, a na petom je mjestu najuspješnijih turističkih zemalja u svijetu Meksiko s rastom prema prethodnoj godini od pet posto. Tom laskavom ocjenom iz izvješća pripremljena za skoru burzu turizma u Berlinu pohvalio se danas ministar turizma Damir Bajs.

– Ovo se izvješće temelji na ocjenama i analizama najpoznatijih svjetskih turističkih organizacija i stručnjaka, a to je važnije što je temelj poslovnim ljudima u turizmu za planove u idućoj godini – kazao je Bajs, koji se pohvalio i da će hrvatski turizam biti među rijetkima u Europi kad polovicom siječnja završi suradnju s partnerima i time do kraja definira turističku politiku za 2011.

Naime, već će u siječnju biti potpisana većina ugovora, oko 400, o udruženim tržišnim aktivnostima sa stranim i domaćim agencijama te drugim partnerima, vrijednih 150 milijuna kuna. Interes je veći nego za ovu godinu, kada je potpisano ugovora u vrijednosti 140 milijuna.

– Zahvaljujući ovim mjerama poslije 7-8 godina pada organiziranih dolazaka ove godine napokon knjižimo rast od šest posto – kazao je predsjednik Udruge putničkih agencija Boris Žgomba.

Inače, plan je da u 2011. udruženim aktivnostima bude “pokriveno” oko 2,6 milijuna gostiju.

– Iduća turistička sezona neće biti ništa lakša od ove, borba za gosta i dalje se zaoštrava. Europa se nada skromnu rastu od dva do najviše tri posto broja stranih gostiju. Hrvatska dijeli taj cilj, a uspijemo li ga nadmašiti, bit će to velik uspjeh – smatra Bajs.

Hrvatska će turistička zajednica u 2011. na promidžbu potrošiti trideset milijuna eura.

Komentara 53

UK
Ugo Kajvez
20:47 27.12.2010.

Koja samohvala na tuđi račun ........ treba zahvaliti grcima koji su napravili frku doma ljetos pa njihovi turisti došli k nama ........ to je istina .........

Avatar morski covik 1
morski covik 1
20:10 27.12.2010.

NAS I KINEZA....

DU
Deleted user
20:48 27.12.2010.

A gdje je ta lova kad ste tako uspjesni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije