Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nosit će dva imena

Ploča je skinuta, Budakova ulica u Slavonskom Brodu i službeno otišla u povijest

Slavonski Brod: Ulica Mile Budaka preimenovana u ulicu 108. brigade ZNG i ulicu generala Petra Stipetića
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
25.04.2022.
u 16:53

Slavonski Brod bio je posljednje veće urbano središte u Hrvatskoj s Budakovom ulicom

Ulica Mile Budaka u Slavonskom Brodu i službeno je otišla u povijest. Ploča s njezinim nazivom je skinuta, a postavljena nova, odnosno dvije, s obzirom na to da će ulica od sada nositi dva imena. U jednom svom dijelu, u kojem se inače nalazi sjedište grupacije Đuro Đaković, ulica će se zvati po 108. brigadi Zbora narodne garde, dok će u drugom, istočnom, nositi ime pokojnog hrvatskog generala Petra Stipetića.

21.04.2022., Slavonski Brod - Ulica Mile Budaka preimenovana je u Ulicu 108. brigade ZNG i u nastavku nakon rotora u Ulicu generala Petra Stipetica. Cetiri ploce s imenom Mile Budaka uklonjene su sa slavonskobrodskih ulica i zamjenjene novim oznakama. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Podsjetimo, odluku o preimenovanju Budakove ulice većinom glasova donijelo je brodsko Gradsko vijeće. U obrazloženju odluke navodi se kako je Mile Budak bio dugogodišnji član ustaškog pokreta, doglavnik, ministar u Vladi NDH te jedan od vodećih ustaških ideologa i potpisnik rasnih zakona.

Slavonski Brod bio je posljednje veće urbano središte u Hrvatskoj s Budakovom ulicom. 

VIDEO Visoki upravni sud odlučio - privremeno se obustavlja odluka o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj

 

Komentara 5

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:58 26.04.2022.

Europski parlament u rezoluciji iz 2019. godine izražava zabrinutost jer “u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi“. U Hrvatskoj još uvijek postoje ulice, trgovi i spomenici jednom od 10 najvećih zločinaca 20. stoljeća, Josipu Brozu. Zašto se još uvijek, čak tri godine nakon usvajanja rezolucije Europskog parlamenta, ne uklanjaju ta obilježja?

45
452t76
17:51 25.04.2022.

Nazovite je po udb-ašu perkoviću

Avatar decani
decani
17:42 25.04.2022.

Sramota da je uopsta nosila ime ustase...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije