Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUZEJ BEĆARCA

Plenkovića dočekali bećarcem u Pleternici: Sišo Andrej s Pelješkoga mosta...

Pleternica: Andrej Plenković na  svečanosti otvorenja Interpretacijskog centra Muzeja bećarca
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/9
17.02.2023.
u 17:35

Bećarac je nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od strane UNESCO-a. U Pleternici nikada nisu poricali da taj napjev nije samo njihov. On pripada cijeloj Slavoniji, Baranji i Srijemu, izvodi se i u dijelovima južne Mađarske i Vojvodine.

Pleternico, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje. Jedan je od tih od više od milijun bećaraca koji se nalaze u danas otvorenom, u svijetu jedinstvenom Muzeju bećarca u Pleternici, podignutom na također jedinstvenom Trgu bećarca. Bećarci se mogu vidjeti, čuti ili pročitati u stalnom postavu muzeja kroz pet odjeljaka smještenih na tisuću četvornih metara zgrade. Kako ističu u Pleternici, ne radi se o klasičnom muzeju, nego o interpretacijskom centru koji je zamišljen na način da se turisti u njemu upoznaju s baštinom bećarca, tko je bećar, tko bećaruša. Mjesto je to u kojem se bećarac prezentira kroz cijeli čovjekov život.

 - Naš muzej su ljudi, to je ono veliko zajedništvo koje smo htjeli pokazati. Muzej bećarca u Pleternici je, mogli bismo reći, samo jedna ulaznica u široko područje koje bećarac pokriva – istaknula je Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica, koja upravlja Muzejem bećarca.

Na svečanost otvorenja došao je i premijer Andrej Plenković kojeg su dočekali bećarcem: "Sišo Andrej s Pelješkoga mosta. Lijepom našom ponosno nam šeće, Pleternicu zaobići neće".

Bećarac je nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od strane UNESCO-a. U Pleternici nikada nisu poricali da taj napjev nije samo njihov. On pripada cijeloj Slavoniji, Baranji i Srijemu, izvodi se i u dijelovima južne Mađarske i Vojvodine. Bećarac je baština čovječanstva.

Muzej bećarca je mjesto na kojemu će tradicionalna baštinska priča biti ispričana na moderan način sa svim suvremenim tehnikama - glazbom, videom, vizualnim zapisima... Više od tisuću Slavonaca skupilo je svoje priče, kazivanja i običaje kako bi se otvorio ovaj najmoderniji muzej u Slavoniji. Od ideje do realizacije prošlo je deset godina.

Pleternica: Andrej Plenković na  svečanosti otvorenja Interpretacijskog centra Muzeja bećarca
1/9

- Muzej bećarca je veliki projekt za naš mali grad, projekt koji se usudio sanjati mali krug velikih ljudi. Od jedne priče o nematerijalnom kulturnom dobru odlučili smo napraviti jedan ovakav hram koji će čuvati bećarac i staviti ga u funkciju turizma - kaže gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Sredstva za Muzej bećarca namaknuta su kroz 8,7 milijuna eura vrijedan projekt „Svijet graševine" koji se u 85-postotnom obujmu sufinancira iz europskih fondova. Od navedenog iznosa oko 4 milijuna eura namijenjeno je Muzeju bećarca. Oblikovanje muzejske izložbe povjereno je stručnjacima za muzeologiju i interpretaciju baštine Muzama.

Komentara 1

BR
Brankko
04:28 18.02.2023.

Lijepo. Ali u vijesti imamo dvije fotografije, i na njima mi obični ljudi možemo prepoznati samo osobu inicijala AP. Ne bi li bilo lijepo da znamo koja je od prikazanih osoba Jasna Hoffmann, koja je za taj muzej sigurno mnogo važnija nego osoba inicijala AP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije