Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Grmoja:

'Plenkovićeva i Vučićeva vlada slave, na račun hrvatskih žrtava grade karijere'

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.06.2019.
u 13:03

– Ministar Bošnjaković i pomoćnik ministra Medveda Sučić javno tvrde da Srbija ne surađuje u izvršavanju obaveza preuzetih pri otvaranju poglavlja 23. – kazao je Grmoja pa se čudi zašto Srbija dobiva potporu za otvaranje novog poglavlja u pregovorima.

Dok većina hrvatskih političara pozdravlja imenovanje ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, Mostov Nikola Grmoja pita se koliko će to koristiti hrvatskim građanima. Osuđuje vijest da je dan nakon izbora Pejčinović Burić Srbija otvorila novo poglavlje u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji jer Srbija ne surađuje u izvršavanju obaveza preuzetih pri otvaranju poglavlja 23. čime se, naglašava, iskazuje nepoštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije.

– Ovaj tjedan obilježili su diplomatski uspjesi Hrvatske i Srbije. Glasovanje u Vijeću Europe tajno je, pa ne znamo jesu li srbijanski predstavnici podržali Mariju Pejčinović Burić, ali glasovanje u EU o otvaranju novog srbijanskog poglavlja jednoglasno je, pa pouzdano znamo da je predstavnik Hrvatske podržao otvaranje novog srbijanskog poglavlja. Plenkovićeva i Vučićeva vlada slave ove diplomatske uspjehe. Jedini koji ne slave su hrvatske žrtve srbijanske agresije na čiji račun se izgrađuju međunarodne birokratske karijere i ostvaruju interesi države odgovorne za najveće zločine u Europi od Drugog svjetskog rata – rekao je Grmoja.

Naglašava da ministrica Pejčinović Burić već dvije godine krši važeću Odluku hrvatske Vlade i odbija sazvati obavezne sastanke Vladina Povjerenstva za nadzor srbijanskog poštivanja obaveza preuzetih pri otvaranju poglavlja 23. o pristupanju Srbije u EU.

Nikola Grmoja
1/5

– Te obaveze Srbije uključuju brzu dostavu informacija o nestalim osobama, kao i omogućavanje pristupa pravdi žrtvama srbijanske agresije. Dužnosnici Vlade RH i hrvatske žrtve potvrđuju da Srbija ne izvršava te obaveze, a ministar Bošnjaković i pomoćnik ministra Medveda Sučić javno tvrde da Srbija ne surađuje u izvršavanju obaveza preuzetih pri otvaranju poglavlja 23. – kazao je Grmoja pa se čudi zašto Srbija dobiva potporu za otvaranje novog poglavlja u pregovorima.

Upitan da komentira SDP-ovu inicijativu za opozivom ministra uprave Lovre Kuščevića, Grmoja kaže kako je pozdravlja, no i kako Mostu još nitko iz SDP-a nije došao s bilo kakvim prijedlogom.

– Mi, kao oporba, nikad nismo držali ljestve ovoj Vladi, pa tako nećemo ni sada. Mislim da je dobro da je SDP sad otvorio ovu inicijativu jer će premijer biti u neugodnoj situaciji da brani ministra u Saboru – odgovara Grmoja.

Most je svojedobno inzistirao na odlasku ministra financija Zdravka Marića, zato je i pukla njihova suradnja s HDZ-om, pa je Grmoja upitan je li tko drugi iz Vlade po svojim „grijesima“ nadmašio Marića. Grmoja podsjeća da Most nije inzistirao na odlasku Marića zbog njegova rada kao ministra, već zbog njegove umiješanosti u priču s Agrokorom i njegovih sastanaka sa svojim bivšim poslodavcem Ivicom Todorićem.

– Nitko iz Vlade nije otišao zbog odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ili pritiska javnosti nego je za to bila potrebna određena politička konstelacija. Dok smo mi bili u Vladi, ministri su lakše odlazili, sjetite se ministra Crnoje i afere Konzultantica. Mi ćemo i dalje nastaviti inzistirati na transparentnosti, no vrijeme je da netko narodu kaže da nije problem samo u političarima. I narod je problem, svatko gleda gdje bi nešto zeznuo, povukao vezu, nazvao nekoga koga zna, i dok se to ne promijeni, neće biti ni promjena. Promjena nema preko noći, svi se trebamo mijenjati – ustvrdio je Grmoja.

Hoće li biti rekonstrukcije Vlade i tko će biti zamjena za Mariju Pejčinović Burić, upitan je Grmoja.

– To je pitanje za premijera, ne mogu dati odgovor na to. Sigurno je da je ministrica u smislu vanjske politike bila u potpunoj sjeni premijera, a ne znam koji je konkretan potez za hrvatske interese napravila u svojemu mandatu. Sumnjam da će se boriti i dalje za hrvatske interese, a što će biti unutar HDZ-a, to me uopće ne zanima. Možda bi bilo najbolje da Plenković ispregovara da pola Vlade ode na neke europske pozicije, mislim da bi hrvatski građani bili sretni i zadovoljni – poručuje.

Nakon odlaska nezavisnih Ante Pranića i Tomislava Panenića iz Kluba zastupnika Mosta, u toj stranci situacija je i dalje odlična, tvrdi.

– Najbitnije je imati uigran tim, i SDP-u je otišlo mnogo zastupnika Bandiću pa nikad bolji rezultat nisu imali na izborima. Panenić je odabrao svoj put, želimo mu sreću, nikakve zle krvi tu nema, to je jedan gospodski razlaz – tvrdi Grmoja.

S obzirom na to da nas čekaju predsjednički izbori, o tome se dosta razmišlja i u Mostu, a Grmoja podsjeća da oni planiraju u utrku sa svojim kandidatom, vjeruje da će na tim izborima Most igrati zapaženu ulogu.

– Kako kaže pjesma, „nama se nikud ne žuri“ – zaključuje.

Komentara 11

Avatar LogikaII
LogikaII
13:50 28.06.2019.

Tko je na Vlasti čudim se da uopće postojimo!

DU
Deleted user
13:37 28.06.2019.

Po običaju pametno i hrvatski zbori. Za razliku od vučićeve savjetnice koja je promovirana, svakako ne radi hrvatskih interesa. I stvarno, kamo sreće da odu i drugi. Al ni trula eu neće kuščevića i žalac. Bilo bi još nekretnina i mercedesa...

Avatar future Gohan
future Gohan
13:48 28.06.2019.

Kao što vidiš to je službena politika HDZ/SDP.. iako ulazak Srbije u EU je daleka više od jednog desetlječa, prije toga uvjet je priznanje Kosova te korupcija u pravosuđu, koja je izvan mogučnost mjerenja za članicu EUa... da pustimo to, RH je stvarana umjetne sukobe koje smo odmah gubili tako da prestane unutarnji pritisak da se išta ispregovara s Srbijom... problem jest da ne prihvačaju povijesnu činjenicu da su agresori pa kao takvi ne žele pomoći u potrazi hrvatatskih žrtava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije