Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kancelarka u banskim dvorima

Plenković za Merkel predstavlja centar kojeg je sve teže naći

Angela Merkel u Banskim dvorima se susrela s premijerom Andrejom Plenkovićem
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/13
20.05.2019.
u 10:45

Pola milijuna njemačkih turista kao odredište za svoj odmor bira Hrvatsku

Strani novinari, redom Nijemci i Austrijanci, pristigli u Zagreb prije dolaska njemačke kancelarke Angele Merkel u subotu, ponavljali su isto pitanje: “Zašto Hrvatska?” Zašto je kancelarka, koja se do subote država podalje od kampanje Manfreda Webera, glavnog kandidata Europske pučke stranke za šefa Europske komisije, dolazi baš u Zagreb kako bi mu prvi put na nekom stranačkom skupu pružila podršku?

Distanciranje od populizma

– Došao sam vidjeti što je zapravo ovo – kazao je jedan kolega. Kako je odmicao dan, a Merkel se dva puta obratila javnosti i medijima – prvi put nakon razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima, a potom i na stranačkom skupu HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni – kockice su se počele slagati.

Inzistiranje njemačke kancelarke na distanciranju od populizma i nacionalizma te na usmjerenost na europske vrijednosti poklapaju se s retorikom i imidžem Andreja Plenkovića. Drugim riječima, bez obzira na struje u samoj stranci kojima Merkel – a ni Plenković – najblaže rečeno ne imponiraju, u ovom je trenutku kancelarka u Hrvatskoj, dok korača uz premijera, na domaćem terenu. U Europi u kojoj s jedne strane čelnici pučana zastranjuju u populizam i koketiraju s drugim grupacijama, poput mađarskog premijera Viktora Orbána, ili pak gube glasove i vlast nauštrb socijaldemokrata, liberala ili nacionalista, ili ruše vladu zbog skandala koalicijskih partnera, kao u Austriji, Plenković za Merkel i za mainstream EU predstavlja centar koji je sve teže naći.

Susret u Zagrebu odvijao se usporedo s milanskim skupom nacionalističkih i krajnje desnih stanaka iz Europe koje je okupio Matteo Salvini i predstavljao je njegov kontrapunkt i točku na koju su se iznova referirali i Merkel i Weber. Postoje struje koje preziru naše vrijednosti i koje žele urušiti našu zajednicu – da se ne štite manjine, da se u pitanje dovode ljudska prava, rekla je kancelarka u Banskim dvorima, da bi pred HDZ-ovcima podigla retoriku za oktavu više i kazala kako biti ponosan na svoju zemlju, a istodobno graditi Europu nije kontradiktorno. Da patriotizam nije jednak nacionalizmu, istaknuo je Weber emfatično zaključivši da ne želi i da neće ovisiti o nacionalističkim glasovima.

Simboličan znak podrške

Njegov govor kancelarka je umalo propustila – nakratko je napustila dvoranu, a objašnjenja su išla od tog da mora na toalet ili pak telefonirati. Na pitanje zove li je austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je upravo raspuštao vladu, nije bilo odgovora. Za razliku od Kurza, još jednog pučanina koji koketira s desnicom, Plenkovićev imidž u Europi je puno bolji. Kako ga vide ne samo iz njegove grupacije, već i oni sa suprotnih strana, možda se najbolje iščitava iz napisa medija koji mu predviđaju međunarodnu karijeru. On je umjereni političar koji može biti kandidat za visoke funkcije jer čvrsta sredina smjer je koji Plenković vodi unutar EU i pokušava nametnuti HDZ-u, što je olakšanje za sve izmučene ekscesima nacionalnih vođa i pokušajima da ih se disciplinira.

U tom kontekstu vrlo olako prolaze razne optužbe, primjerice o Bleiburgu ili na račun hrvatske policije i navodnog grubog postupanja prema migrantima, koje dolaze iz Hrvatske i inozemstva. Čak ni Merkel nije reagirala na izravno pitanje o njima, možda zato što zna da treba Hrvatsku na granici EU. Također, pitanje BiH i različiti stavovi Hrvatske i Njemačke o uređenje te država o kojima se razgovara nisu u Zagrebu bili apostrofirani.

Druga razina dolaska Angele Merkel u Zagreb – bilateralni susret s premijerom – pokazala se više simboličnim znakom podrške nego što je imala pravu suštinu. Merkel je poslala poruke o podršci Njemačke u ulasku u Schengen i eurozonu, najavila ulaganja Njemačkog telekoma, ali najvažnija je poruka bila ta da je nakon osam godina prvi put u Banskim dvorima stala uz jednog hrvatskog premijera.

“Nemojmo zaboraviti izgraditi blagostanje za naše građane. Hrvati koji žive u Njemačkoj su most, ali moramo raditi na tome da Hrvati imaju blagostanje i u svojoj zemlji”, istaknula je u Zagrebu Angela Merkel. Plenković je podsjetio kako je Njemačka najvažniji trgovinski partner Hrvatske s trgovinskom razmjenom od 5,5 milijardi eura u 2018., četvrti strani investitor u Hrvatskoj u zadnjih 26 godina s 3,3 milijarde eura investicija i na prvom mjestu po broju turističkih posjeta jer 2,9 milijuna njemačkih turista provodi odmore u Hrvatskoj.

– Njemačka želi postići da članstvo u EU dovede do gospodarskog rasta i blagostanja u Hrvatskoj kako bi ljudi imali dobre uvjete za rad i život, a sve ključne brojke pokazuju da Hrvatska ide dobrim smjerom – kazala je A. Merkel istovremeno pruživši podršku Hrvatskoj na putu za priključenje schengenskom prostoru.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Observer
Observer
12:15 20.05.2019.

Jos je samo falio Soros i Frnc iz Vatikana da upotpune ekipu!

BA
bazinga
12:00 20.05.2019.

Tako smo lijepi dobri perspektivni nahvalila nas gospođa i novinari a ustvari živimo u dreku ,kriminalu korupciji..nijedan novinar nesmije napisat kritika ima ih više nego hvale , Merkelica naročito obožava kad joj neki poltron radi iza leđa s kinezima

DU
Deleted user
12:54 20.05.2019.

taj centar najbolje utjelovljuju saucha,mišić,škibola,kopal,varga,opačić.... zatim biskupi i svećenici ucjenjeni pederastijom i nemoralom svake vrste i potkupljeni poslovima u kojima su braća i netjaci svećenika ,,uspješni poduzetnici,,.......a posebna priča su novinari poput davora janjetina ivankovića i analitičari poput ivice relkovića i pere maldinija(višestrukih prvaka u analnom alpinizmu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije