Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MORAMO ZAŠTITITI POTROŠAČE'

Plenković: Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga

Foto: Twitter/Andrej Plenković
1/3
02.01.2023.
u 16:09

Premijer Plenković sazvao je sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena

Hrvatska je od 1. siječnja u europodručju te je euro postao službena valuta u Hrvatskoj s tim da se do 14. siječnja još može plaćati u kunama. Neki su uvođenje eura iskoristili za zaokruživanje i podizanje cijena što Vlada želi spriječiti.  

- Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena. Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga - objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru. 

 

Inače, dvojno iskazivanje cijena u kuni i euru je obveza koja je u Hrvatskoj započela od 5. rujna 2022. i ta će obveza trajati sve do kraja 2023. godine. To je ključni mehanizam zaštite potrošača u procesu zamjene hrvatske kune eurom. 

Naime, radi informiranja potrošača, od početka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja tj. od 5. rujna 2022. do dana uvođenja eura tj. do 1. siječnja 2023. cijena koja se naplaćivala u kunama morala je biti preračunata i istaknuta i u euru. Nadalje, od dana uvođenja eura tj. od 1. siječnja 2023. pa do završetka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja tj. do 31. prosinca 2023. cijena koja se naplaćuje u eurima mora biti ispravno preračunata i istaknuta i u kuni. Dakle, računi koji se izdaju od 1. siječnja 2023. iskazuju se u euru, na način da su u euru iskazane i sve njihove stavke, a samo se ukupan iznos informativno iskazuje i u kunama uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje utvrđenih u Zakonu o uvođenju eura, pojašnjavaju.

VIDEO Kako prepoznati lažne novčanice eura? Mjesečno ih se u Europi pojavi 35.000


 

Komentara 41

MM
Marljivi mrav
16:46 02.01.2023.

Evo tražim gdje piše: rubrika vicevi, šale i pošalice...

LJ
ljeto90
16:52 02.01.2023.

Koje laži on kao brine možeš misliti??

IC
ICCO
17:05 02.01.2023.

Ovaj sastanak je čista debilana, sve smo izloženiji "vaspitanju" javnosti ala Vučić. Svakim danom sve su sličniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije