Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMAJU ANALIZU

Plenković: U Saboru ćemo objasniti naš dojam zašto se nije dogodio posao s avionima

Andrej Plenković
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/7
31.01.2019.
u 14:52

Vidjeli ste kako izlaze dokumenti, da smo od početka dobivali sva potrebna jamstva, komentirao je ministar Damir Krstičević objave u Večernjem listu

Nakon što je Večernji list objavio novi niz dokumenata vezan uz proces nabave izraelskih vojnih zrakoplova, stigla je i reakcija vrha Vlade na nova otkrića.

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević danas su započeli četverodnevni posjet Dalmaciji, a baš su danas obišli vojarnu 116. brigade HV-a i prisustvovali prenentaciji Hrvatske ratne mornarice.

Ni Plenković ni Krstičević nisu izbjegli pitanja o kronologiji slučaja aviona. 

- Što se tiče naših nastojanja da nabavimo višenamjenske borbene avione na žalost na kraju nije došlo do tog odobrenja. Izrađujemo analizu cijelog procesa, vjerujem da ćemo i u Saboru o tome raspraviti. Želimo nastaviti suradnju sa SAD-om i Izraelom na gospodarskoj strani. Ono što je važno s naše strane je to da smo imali dobre namjere. Zašto se to na kraju nije dogodilo? Naš dojam o tome objasnit ćemo u Saboru - najavio je premijer Plenković. 

Nije detaljno komentirao stav Američkog veleposlanstva u Zagrebu, ali se osvrnuo na nove napise i dokumente koje je donio Večernji list:

- Tu ima jako puno informacija koje se objavljuju. Ono što se relevantno dogodilo je to da je da Izrael preuzeo odgovornost na sebe da ishodi odobrenje za transfer Hrvatskoj. Do toga nije došlo. I tu stavljamo točku, izvući ćemo pouke i ići dalje. U prosincu prošle godine u izjavi u Rijeci sam rekao da ćemo ili kupiti avione kakvi su ponuđeni po natječaju ili nećemo kupiti ništa, dogodilo se na žalost ovo drugo, zaključio je Plenković, a potom dodao i jednu znakovitu rečenicu:

- Razlozi SAD-sa su jasniji njima, nego nama ili Izraelu. 

Ministar Damir Krstičević još jednom prošao kroz cijeli proces nabave:  

- Učinili smo sve da nabavimo višenamjenski borbeni avion, koji je potreban Hrvatskoj i danas i za budućnost. Imali smo cijeli proces i međunarodni natječaj. Vlada je inzistirala da radimo država sa državom, javile su se četiri države. Najbolja ponuda bila je države Izrael. Imali su sve potrebne papire, uključujući i papir da mogu nuditi u toj konfiguraciji. Nakon što smo napravili dodatne konzultacije sa svim stranama, donijeli smo kao Vlada odluku da prihvaćamo posao. Nakon te odluke država Izrael je imala odgovornost da ishodi konačno odobrenje. Na kraju su rekli da oni to ne mogu napraviti.Ispričali su se Hrvatskoj, i rekli su da Hrvatska ne može biti odgovoran za tu priču - rekao je Krstičević te ponovio ranije izjave da Hrvatska neće pretrpjeti nikakvu financijsku štetu u proračunu jer ugovor i nije bio potpisan. 

- Vidjeli ste kako izlaze dokumenti, da smo od početka dobivali sva potrebna jamstva. Idemo se strpiti, bit će saborska rasprava. Pozivam sve da temeljito sagledamo cijelu kronologiju procesa, i pripreme i provedbe. I u argumentiranoj raspravi razjasnimo cijelu sitauciju - zaključio je Krstičević.

Komentara 77

TE
tegovdizac
15:34 31.01.2019.

Jel Vidović uspio složiti onu maketu, piše od 0-12 godina a on već pri kraju

MO
Morany
15:40 31.01.2019.

prica s avionima je pokazala ono sto si ne zelimo priznati a to je da se dio nasih sugradjana raduje da mi nemamo vojno zrakoplovstvo, da mi sami ne stitimo nase nebo (i tlo), da nema hrvatske vojske i policije, odnosno, kao sto je nisu zeljeli 1991., tako ni danas ne zele Hrvatsku. i bas zato ponovite natjecaj i nabavite jos modernije lovce da Beograd i hrvatska orjuna ne slavi

LB
lorena.benko2
15:36 31.01.2019.

Najjače mi je kad Index kao važno i kao veliki novinari krene obrađivat neku temu na temelju guglanja po netu, pa onda kad izađe istina kao danas u Večernjem ostanu popišani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije