Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA PLJAČKA INE

Plenković: Ne znam kako im je to promaklo. Pravna država funkcionira

Andrej Plenković sudjeluje na 17. Strateškom forumu na Bledu
Foto: Ziga Zivulovic jr./PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr , Hina
29.08.2022.
u 14:28

Zakonski okvir koji u Hrvatskoj postoji je takav da banke koje primijete sumnjivu transakciju, pali alarm kod onih koji su nadležni da kontroliraju račune - rekao je dodajući da banke moraju alarmirati Ured za suzbijanje pranja novca.

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak svim koji su sudjelovali u razotkrivanju afere u Ini istaknuvši kako sustav funkcionira te da su sve državne institucije reagirale brzo i učinkovito.

- Dobro je da pravna država funkcionira, i institucije sustava, Ministarstvo financija i suradnja s pravosudnim tijelima. Najvažnije je da su sredstva u blokadi čeme se osiguralo da bude što manje financijske štete - izjavio je Plenković na marginama strateškom forumu na Bledu.

- Čestitam svima koji su sudjelovalo u razotkrivanju ovoga slučaja - dodao je.

- Dobro je da pravna država funkcionira, najvažnije je da su sredstva u blokadi i na taj način se osiguralo da bude što manje financijske štete. Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ovog slučaja.

- Zakonski okvir koji u Hrvatskoj postoji je takav da banke koje primijete sumnjivu transakciju, pali alarm kod onih koji su nadležni da kontroliraju račune - rekao je dodajući da banke moraju alarmirati Ured za suzbijanje pranja novca.

Rekao je kako ovo nije slučajno otkriveno već aktiviranjem mehanizama u Hrvatskoj.

Govoreći o Ini, rekao je kako u toj kompaniji 'očito imaju razine upravljanja'.

- Oni očito u svojoj hijerarhiji imaju određene ovlasti koja razina upravljanja ima ovlasti za potpisivanje koje vrste ugovora, pa očito i do kojeg iznosa. Kako im je ovo promaklo, meni nije poznato. Očito da taj sustav unutarnjeg nadzora i kontrola nije bio prestrog pa da se ovako nešto dogodi - rekao je Plenković.

Rekao je i kako ovakve vrste ugovora moraju nadzirati Uprava i ostali ispod njih. 

- Prvo postoji Uprava koja ima najveću odgovornost. Nadzorni odbor dolazi u drugoj fazi. Ovakve vrste ugovora moraju nadzirati razine koje se zovu Uprava i svi oni ispod njih koji kontroliraju procese. Nadzorni odbor je tu tek na kraju priče. Bez obzira tko je njegov član - rekao je Plenković.

- Nadzorni odbor ima zakonom jasno propisane zadaće što treba činiti, raditi i pitati. Možda im je dobro, možda je naknada od 30.000 kuna predsjedniku NO-a dovoljan motiv da šuti dok je na dužnosti - dodao je.

Smiješim je ocijenio povezivanje ministra Filipovića s aferom jer on je u NO-u Ine bio svega tri mjeseca.

Mislim da su ovdje sve državne institucije djelovale brzo, učinkovito. Nemam dojam da je prošlo previše vremena od kada su te transakcije počele događati pa da su upale u oči onima koji su za to nadležni. Nije ovo sad trajalo deset godina, ovo je trajalo jedan kratki period - kazao je.

Rekao je kako ne poznaje Damira Škugora te da on nema nikakav upliv u djelovanje HDZ-a.

- Ja ne poznam tog gospodina. To što je netko na nižoj razini, nije to čovjek koji ima bilo kakav upliv u djelovanje HDZ-a - rekao je Plenković dodajući da će Škugorovo članstvo u HDZ-u 'riješiti časni sud HDZ-a'.

Što hoće oporba

Ustvrdio je da nema uvid u tijek postupka i ne zna jesu li osumnjičeni povezani s još nekim ljudima. Ne zna ni način kako Ina operativno posluje pa je uputio novinare da odgovore potraže u Ini.

Reakciju oporbe koja je zatražila njegovu ostavku Plenković je komentirao riječima: „Što oni hoće, jel' to Hajdaš sa svojim šefom Grbinom naučio u Kragujevcu".

Upitan je li Vlada upozorena iz Plinare istočne Slavonije na sporne prodaje plina Plenković je odgovorio da nema podataka o tome.

"Prvi put to čujem, kako se zove osoba, kome je to rekla, kada i što? Ne znamo kome je nepoznat netko, nekada nekako kazao, nemamo saznanja o tome", rekao je.

Ključne riječi

Komentara 54

Avatar Nlnja
Nlnja
14:33 29.08.2022.

Andrej Plijenković 13.11.2020. godine: Nema šanse da nosimo etiketu Ive Sanadera! No way! Ovo je drugi HDZ! 😂😂😂

GE
geler203
14:40 29.08.2022.

Pravna država funkcionira???????????? Kako si ti onda još premijer?

WA
walker
14:33 29.08.2022.

Banda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije