Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SLUČAJNO SAM GA IŠAO SLUŠATI'

Plenković o Milanoviću: On stvarno ima jako puno vremena, stigne detaljno pratiti replike u Saboru

Zagreb: Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon svečane akademije u HNK
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
09.10.2023.
u 13:59

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se detaljno na predsjednika Zorana Milanovića, a u jednom trenutku je izrekao i opasku upućenu medijima jer ne reagiraju na njegove izjave

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ovog je ponedjeljka sudjelovao će na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 20. obljetnice Didakovih dana. Svečanost je započela u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu, nakon čega je premijer dao izjave za medije. 

Na samom početku osvrnuo se na najave o pojeftinjenju goriva, a potom i na napade Hamasa u Izraelu

– Snažno smo osudili napade Hamasa, smatramo da je to izrazito loš potez koji će destabilizirati cijeli Bliski istok. Ovo su napadi gotovo bez presedana, doslovce se radi o egzekuciji civila. Sutra se vraća ostatak hrvatskih hodočasnika – poručio je na početku, a kasnije kazao kako se dio hodočasnika ukrcava danas. 

- To su hodočasnici i turisti, ali prije svega Hvati koji ondje žive. Zasad se prema našim podacima nikome nije dogodilo ništa. Jučer se vratilo šest hrvatskih državljana, a 53 upravo leti za Beč - objasnio je.

Što se tiče izjava predsjednika Zorana Milanovića koji mu je poručio da ''zadrži tintu jer će mu trebati kad će potpisivati smjene'', premijer je poručio kako on ''ima puno vremena pa može detaljno pratiti rasprave u Saboru''.

– Njegov potez ne samo da je presedan. Dok je on bio premijer, 13 puta je predsjednik Josipović potpisao zakone koje je njegova većina izglasavala u Saboru. To je praksa koju Hrvatska poznaje. Predsjednik u roku od osam dana promovira zakone, to je njegovo pravo, ali to je njegov maksimalan zakonski rok – komentirao je, dodajući kako je zadnja situacija kada je predsjednik potpisivao zakone bila u lipnju kada je Sabor donio Zakon o socijalnoj skrbi.

POVEZANI ČLANCI:

– Milanoviću tada nije bio problem potpisati taj Zakon. Vratimo se na razlog zašto je zakonodavac želio da zakon stupi na snagu 1. listopada. Zakon je prošao dva čitanja, nikakva hitna procedura, prilagođen je temeljnom zahtjevu. Sabor je glasovanje održao na vrijeme tako da je teza Milanovića apsolutna laž. On jako voli lagati. Bitno je i da se ulovio bilance, čak nas je optužio da smo najgori u EU. Nije mogao ljepše izabrati – objasnio je Plenković te objasnio kakva je ''Milanovićeva bilanca''.

– Dobio je izbore, za što je najzaslužniji Sanader, pa je već iduće izbore odigrao egal, a njegovi nasljednici izgubili su s 25 razlike. Potom je predsjednik postao zbog Škore kome su glasovi otišli, a mogli su Kolindi. Milanovićeve izjave o Schengenu potpuno su relativizirane, a njegovi su stavovi o ruskoj agresiji proruski. Na NATO summitu hvali se da se nije rukovao sa Zelenskim, a u UN-u Ukrajinu nije ni spomenuo. Kada je bila korona, govorio je da je to karijes. Sada na kraju radi potez koji ima za cilj samo političku opstrukciju – poručio je. 

>> VIDEO Milanović: Neka Plenković tintu zadrži, trebat će mu za smjene. Lijenost? Što bi bilo da sam marljiv

Zanimljiva je medijska percepcija, kazao je Plenković dodajući kako je ''potpuno nebitno'' što su se rukovali Banožić i Milanović. 

– Zakon ćemo opet uputiti, opet će biti izglasan i stupit će na snagu, no mi ćemo izgubiti vrijeme i raspravljati o onome o čemu smo raspravljali – kazao je Plenković te nastavio o razlikama između rasta gospodarstva Hrvatske u doba Milanovića i u doba njegova premijerskog mandata. 

POVEZANI ČLANCI:

– Mandat mu je bio apsolutno prazan, a ima obraza govoriti nama o bilanci – zaključio je. Plenković se osvrnuo i na jučerašnju izjavu za medije Milanovića koji je odbio odgovoriti na pitanje novinara. Kako je kazao, da je on to napravio, već bi se ''oglasilo Hrvatsko novinarsko društvo'', a onda je potom počeo i objašnjavati novinarima kako nisu solidarni.

– Nije reagirala ni gospođa Sever koja tvita kako meni stoji kravata, a danas samo "dobro jutro". Ništa. Kako je to moguće? To je njegova ozbiljna sramota, ali i velika sramota svih kuća koje tome ne pridodaju pozornost. Čovjek napadne vašeg kolegu, a to nitko nigdje ne spominje – kazao je Plenković novinarima, na što su novinari protestirali.

Na pitanje za komentar o izjavama Ivana Anušića, zamjenika predsjednika HDZ-a, koji je poručio kako ''šef HEP-a Frane Barbarić nanosi štetu HDZ-u'', Plenković je objasnio:

– Nisam gledao njegov intervju. Mogao je o tome nešto reći na jednom od sastanaka, nisam ga vidio nigdje na Predsjedništvu. Svi u HDZ-u imaju pravo reći što žele. Nikada mi ništa nije rekao oko te teme. Ja sam Barbariću rekao da on to mora riješiti pravno, a očekujem i od njega da se o tome oglasi. Nitko od vas se nije zapitao ili tražio inicijativu da se plaća tržišna cijena struje ili plina. Važno je da HEP bude solidaran i to je napravljeno. Načinom na koji smo mi to učinili bili bi vrlo sretni drugi u EU – poručio je. 

>> VIDEO Uplakana trudna radnica Drava Internationala: 'Kamo ću se ja vratiti ako se zatvori''

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar zabranjen1.000puta
zabranjen1.000puta
13:38 09.10.2023.

Milanović je jednom sam rekao da je "propao u diplomaciji" - bila je to jedna od njegovih istina. Nepobitna istina. Gledam ga, i radujem se, kako velikim koracima ide u susret jednakom uspjehu i u politici!

AB
abcabc
14:54 09.10.2023.

Samo oštro Plenkoviću s tim šmrkavcem i njegovom oporbom - svi njihovi pokušaji i podmetanja padaju jedan za drugim - a kad se vide rezultati onda polude još jače i usiljeno podmeću od svoje nemoći i zavisti - Plenkoviću traži opoziv tog Mulanovića da ga se makne s te funkcije koju svakim danom sramoti

BU
Bubalamala
13:30 10.10.2023.

Nek si ti Plenkoviču njemu rekao bolje to nebi mogao niti žetončić Zekanović formulirati. Narod voli kad ti nama kažeš šta je bitno.samo da si još malo konkretniji da ljudima objasniš kako preživjeti sa dvijesto eura mirovine ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije