Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan antifašističke borbe

Plenković: Odajemo priznanje hrvatskim antifašistima koji su se hrabro suprotstavili nacizmu i fašizmu

Osijek: Položeni vijenci ispred Spomen kosturnice žrtava fašizma
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
22.06.2022.
u 10:50

Premijer Andrej Plenković i predsjednik sabora Goran Jandroković čestitali su Danantifašističke borbe.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je čestitao Dan antifašističke borbe, 22. lipnja i odao priznanje hrvatskim antifašistima koji su se, naglasio je, hrabro suprotstavili nacizmu i fašizmu te Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.

"Odajemo priznanje hrvatskim antifašistima koji su se hrabro suprotstavili nacizmu i fašizmu te Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata. Svima čestitam Dan antifašističke borbe", napisao je premijer na twitteru.

Ovom se prilikom u ime sabora oglasio i Goran Jandroković:

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Na današnji dan prisjećamo se 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Antifašistički pokret odredio je budućnost Europe, a svojim doprinosom borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu Hrvatska je dala svoj obol novijoj europskoj povijesti", istaknuo je Jandroković.

Dodao je kako su vrijednosti antifašizma ugrađene u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, kao i u Deklaraciji o antifašizmu koju je Hrvatski sabor donio 2005. godine na 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom.

"U vremenu u kojem se Europa i cijeli svijet suočavaju s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, najvećeg vojnog sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata, postajemo svjesniji važnosti očuvanja mira, demokracije i slobode.

Hrvatski narod koji pamti borbu za svoju slobodu u Domovinskom ratu privržen je europskim vrijednostima vladavine prava, solidarnosti, tolerancije i poštovanja ljudskog dostojanstva. Zadaća svih nas je da svojim djelovanjem pokažemo dosljednost u odbacivanju svakog oblika ekstremizma i totalitarizma te iskažemo opredijeljenost demokraciji, međusobnom poštovanju i uvažavanju različitosti", poručio je Jandroković.

Komentara 12

LE
LenardHr
11:07 22.06.2022.

Mozete lazirat povijest ali narod ne mozete prevariti. Narod pamti

Avatar Drpimir Kradezejčić
Drpimir Kradezejčić
11:17 22.06.2022.

Ideološki praznik koji unosi podjele i treba ga ukinuti. Pogotovo nakon onoga što takozvani antifašizam radi u Ukrajini.

MO
modovisisajteMaraschino
11:17 22.06.2022.

Hrvatska je utemeljena na Domovinskom ratu. totalitarizmi kao nacizam i komunizam su oboje fašističke ideologije i samo je slučajnost što se komunizam našao na pobjedničkoj strani i postao antifašizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije