Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samit Berlinskog procesa

Plenković o grčkom premijeru i zatvorenim navijačima Dinama: 'Mi smo dobri, pričamo o tome često'

Plenković u Ateni s Mitsotakisom pričao o Boysima
Foto: Sotiris Dimitropoulos/EUROKINISSI
1/3
16.10.2023.
u 14:24

“Tražit ću ga da vidim kakva je trenutno situacija”, najavio je Andrej Plenković govoreći o Kiriakosu Micotakisu

Sastanak čelnika više zemalja EU-a i zemalja zapadnog Balkana danas u Tirani prilika je raspravu o stanju u regiji, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka skupa poznatog kao Berlinski proces. Sudionici ovogodišnjeg samita Berlinskog procesa, foruma za pomoć zemljama zapadnog Balkana u približavanju EU-u, čelnici su šest zemalja te regije i više čelnika zemalja EU-a, među kojima su, uz hrvatskog premijera, njemački kancelar Olaf Scholz, španjolski premijer Pedro Sanchez, nizozemski premijer Mark Rutte, grčki premijer Kiriakos Micotakis i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar.

Ovogodišnji Berlinski proces “prilika je da se raspravi trenutno stanje odnosa u regiji”, kazao je Plenković po dolasku u Tiranu. U istom formatu sudjeluju i institucije Europske unije pa ovogodišnjem samitu prisustvuju predsjednica EK Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Hrvatski je premijer najavio kako da će tema samita "sigurno biti" i odnosi Kosova i Srbije. 

VEZANI ČLANCI:

“Ovdje će biti i njihovi čelnici pa ćemo od njih neposredno čuti kakva je situacija”, kazao je.

Na pitanje hoće li s grčkim kolegom Micotakisom razgovarati o navijačima Dinama zatvorenima u Grčkoj nakon sukoba s navijačima AEK-a u kojima je jedan grčki navijač poginuo, Plenković je kazao: “Stalno razgovaramo o tome”.

“Mi smo dobri, pa pričamo o tome često”, istaknuo je. “Tražit ću ga da vidim kakva je trenutno situacija”. 

VEZANI ČLANCI:

“Vjerojatno ćemo u neformalnim kontaktima komentirati i ovu globalnu situaciju, dakle teroristički napad Hamasa na Izrael i izgledne reakcije Izraela koji naravno ima pravo na samoobranu, ali mora poštovati međunarodno i humanitarno pravo”, kazao je Plenković. 

Diplomatsku i političku inicijativu Berlinski proces je tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel 2014. s ciljem približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

VIDEO Milanović se osvrnuo na izborni zakon pa komentirao kritike Plenkovića: 'Ne može. Gubi se, makni se'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije