Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz domovinskog rata

Plenković o digitalizaciji arhivskog gradiva: 'Naša Vlada traži sredstva za kolektivna sjećanja'

Andrej Plenković u Splitu se sastao s lokalnim čelnicima
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
17.11.2020.
u 10:06

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako su se obvezali sačuvati arhivsko gradivo iz Domovinskog rata jer je to izrazito važno za branitelje i stradalnike u ratu.

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na dodjeli ugovora o bespovratnim sredstvima za projekt 'Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata'.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako su se obvezali sačuvati arhivsko gradivo iz Domovinskog rata jer je to izrazito važno za branitelje i stradalnike u ratu. Rekao je kako će ovime sve povijesne činjenice biti dostupne za buduće generacije. 

- Ovo je jedinstveni projekt, rekao je Medved te dodao kako ovo ne bi bilo moguće bez premijera Plenkovića. 

Rekao je kako sve ono što danas imamo, ne bi bilo moguće bez hrvatskih branitelja. Izrazio je duboko poštovanje i suosjećajnost za sve one koji su sudjelovali u obrani domovine. 

Ministar Aladrović rekao je kako je gradivo iz Domovinskog rata još uvijek raspršeno i da je ovaj projekt napravljen upravo s ciljem njegova prikupljanja. Zahvalio se svima koji su u ovom projektu imali ulogu posredničkog tijela.

- Možemo generacije osvijestiti o prošlosti koja će biti zalog za sretniju budućnosti, rekao je. 

Premijer Plenković zahvalio se na samom početku svim braniteljima koji su stali u obranu domovine. 

- Današnji projekt izrazito je važan. Riječ je o projektu koji će na kvalitetan način objediniti sve dokumente, rekao je Plenković. 

Dodao je kako ćemo digitalizacijom arhivirati gradivo iz prošlosti. Plenković je naglasio i kako su u mandatu uspjeli dodati europsku dimenziju financiranja projekata. 

- Naša Vlada traži sredstva za kolektivna sjećanja, naglasio je.

Premijer je rekao kako su ove vrijednosti njihovi glavni ciljevi. Dodao je i kako žele nastaviti rješavanje nestalih osoba.

- Čestitka ministru Medvedu i svima koji su omogućili da se danas dođe u fazu provedbe ovog projekta, zaključio je. 

 

 

 

 

Komentara 1

DU
Deleted user
11:43 17.11.2020.

NSK je vec prije dosta godina poceo s digatalizacijom starih novina, u pocetku je radilo i slozeno pretrazivanje gradje, ali ubrzo je nedostupno sto uveliko otezava pretrage, vjerojatno namjerno,digatilizirano gradivo je na jeko cudan nacin odabrano, ne cijeline nekih novina,, vec nekoliko godista, ostalo nula, pa tako s puno naslova, godina dvije, dio starih novina koji fali u NSK, a postoji u drugim knjiznicama nije posudjen i digitaliziran, tako da ima puno rupa i ako to slucajno neznate niste svjesni da niste pretrazili cjelokupno gradivo, da ne pricam da 41-45 nije digatilizirana,a u to vrijeme imamo nekoliko dnevnih novina, koliko god novine bile ideoloske, prenosile su i događaje s terena, imena sudonika, neko se jako boji objave digitalizacije novina 41-45 od antifa, tu se navode imena palih vojnika, ubijenih civila po selima, paljene sela od strane antifa,manje vise jako dobro stiva za one koji se bave povjescu, rodoslovljem i sl. Neko ja na stetu povjesnicara i ljudi zaineresiranih za to vrijeme povjesti dobro vodio racuna da se sva gradja ne digitalizira i stavi svima dostupnom, ovako nas privilegirani "povjesnicari" jos uvijek hrane vec vidjenom povjescu iz juge. Uz digitalizaciju domovinske gradje treba digitalizirati i svu stampu koju imamo tamo od pocetka 18-tog stoljeca.Moram priznati da taj rani dio je vecinom digitaliziran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije