Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAĆANJE PREMIJERA

Plenković glatko odbio Milanovića. Dok se ne ispriča i ne kaže: 'Sorry, malo sam nervozan', nema sastanka

Zagreb: Andrej Plenković i Borjana Krišto održali konferenciju za medije
Matija Habljak/PIXSELL
06.07.2023.
u 12:04

Premijer je komentirao poziv predsjednika Zorana Milanovića koji je danas ponovno tražio hitan sastanak kako bi se usuglasili u vezi s kandidatom za novog ravnatelja VSOA-e te mu jasno poručio da nema ništa od sastanka dok se predsjednik ne ispriča

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade održao je konferenciju za medije. Komentirao je aferu s prodajom plina HEP-u, ali i novi sukob s predsjednikom Milanovićem oko imenovanja ravnatelja VSOA-e. Predsjednik je danas uputio javni poziv predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću kojim ga ponovo poziva na sastanak kako bi se usuglasili u vezi s kandidatom za novog ravnatelja VSOA-e.

Na početku je upitao novinare jesu li svi koji su htjeli doći na konferenciju za medije došli, aludirajući time na nedavnu konferenciju predsjednika Milanovića koji je novinaru Jutarnjeg lista zabranio dolazak na Pantovčak. 

– Današnja sjednica Vlade bila je politički teška – kazao je na početku premijer. Komentirao je Zakon o trgovini. 

– Prve reakcije su dobre, očekivane, većina komentara itekako je pozitivna – rekao je. 

VIDEO Plenković poručio Milanoviću: 'Kako žanješ, tako siješ'

 

VEZANI ČLANCI: 

Osvrnuo se na odluku da HEP više neće kupovati plin od Ine. 

– Današnja odluka ima dva bitna elementa. Od danas više ne postoji obveza Ine da u potpunosti proizvodnju plina koji se proizvodi u Hrvatskoj proda HEP-u. Napravljen je kompenzacijski mehanizam za one koji su nabavljali plin za naše tržište. Da bi plin došao do naših kućanstava i industrije, netko ga treba proizvesti ili ga treba kupiti. Cijene se određuju na tržištu i bile su enormno visoke. Mi smo vidjeli da bi dio naših sugrađana ostao bez opskrbe plinom da Vlada nije naložila HEP-u i Ini da se sve količine koje proizvede Ina prodaju HEP-u, a HEP ih nakon toga dalje prodaje građanima. U velikoj krizi plin koji je bio proizveden na našim poljima ostao je i bio je potrošen u Hrvatskoj. Druga politička poruka bila je da smo time osigurali sigurnost opskrbe. Nijednom kućanstvu, nijednoj industriji nije nedostajalo energenata. Treći je element imati priuštive cijene energenata u odnosu na cijene energenata u članicama EU – rekao je Plenković. 

– Više nema potrebe da sve količine plina koji Ina proizvede kupi HEP – zaključio je. Kazao je kako sada trebaju dobro sagledati cijelu situaciju te da će zatim poduzeti daljnje korake. Novinari su ga pitali je li znao da HEP prodaje plin za jedan eurocent. 

– Ove detalje doznao sam u petak kad sam se vratio iz Bruxellesa – rekao je. 

VEZANI ČLANCI: 

Upitan je potom o pismu predsjednika Milanovića. 

– Što se tiče te teme, ona zavrjeđuje isto malo vremena. Vlada RH preko ministra Banožića, koji je nadležan za upućivanje prijedloga, poslala je predsjedniku prijedlog još u veljači. Mi smo jučer čuli da je Vlada nekoga, misli na Validžića, bacila preko plota. Predsjednik Republike kaže za čovjeka da smo ga bacili preko plota. Isti Milanović koji je silovao hrvatski Ustav kada je nametao suprotno zakonu Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Vlada je ta koja je na vrijeme sukladno zakonu predložila imenovanje kompetentnog čovjeka koji je na čelu ustrojstvene jedinice u Ministarstvu obrane. Budući da mandat gospodinu Kinder ističe za nekoliko dana, mi smo već pripremili, a o tome je informiran gospodin Lozančić, kako da se ovlasti jednu osobu u sustavu VSOA-e koja bi obavljala poslove dok se ne postigne dogovor o čelniku VSOA-e – rekao je premijer Plenković. 

– Teret zastoja je na Milanoviću – rekao je Plenković. 

– Što se tiče prijedloga ministra obrane koji je formalno upućen, nije upućen bez konzultacije sa mnom. Je li to argument da smo ga bacili preko plota? Je li argument da predsjednik u svakom nastupu huška DORH ne bi li ministar obrane bio optužen – rekao je. 

– Kako žanješ, tako siješ. Onaj koji je srozao političku kulturu u Hrvatskoj da svaka šuša može vrijeđati bilo koga ne može očekivati tretman kao da se ništa nije dogodilo, kao da nismo ništa čuli – rekao je Plenković. 

– Ne pristajemo na takvu nekulturu. Da bismo pregovarali, mora se napraviti takva fina javna isprika za uništavanje političke kulture. Mi sad principijelno kažemo, prvo se ispričajmo lijepo, pristojno, kulturno: "Možda sam malo nervozan, nisam bio dobre volje." Kad to čujemo, može. Dok toga nema, nema sastanka – rekao je. 

– Dok ne bude lijepe, kulturne isprike, nema sastanka. Neće Hrvatska propasti – rekao je. 

VIDEO Milanović o Plenkoviću: Čovjek dubokih kompleksa

Ključne riječi

Komentara 65

SK
skafiskafnjak
13:36 06.07.2023.

rosavog se ne treba nista pitati

DU
Deleted user
14:18 06.07.2023.

Milanče, Milanče, nakon dugogodišnjeg bljuvanja i odbijanja sad bi razgovarao. Razgovaraj sam sa sobom kao i do sada.

DU
Deleted user
12:53 06.07.2023.

hahahaha mileta svi ismijavaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije